ДНЕС Е АТАНАСОВДЕН

Православният календар определя 18 януари като празник в чест на свети Атанаси Велики, архиепископ Александрийски



ДНЕС Е АТАНАСОВДЕН

Според поверието на Атанасовден зимата си тръгва. Обръща я сам свети Атанас, възсяда коня си и по копринена риза, изкачва връх на планината, откъдето вика гръмогласно „Иди си зимо, да дойде лято”!



Смята се, че Атанасовден отбелязва средата на зимата и се казва, че денят нараства, „колкото скача 3-годишен елен”. Свети Атанас е покровител на домашните животни. Това е празникът на железарите, ножарите, ковачите. Според народа на Атанасовден завършва един дълъг празничен цикъл. Народът казва: „Танасовден разтуря празниците, които света Петка повежда”. Свършват годежите и сватбите, наближава период на пост и въздържание. Който не е успял да заколи прасето на Коледа, може да го стори на Атанасовден, затова наричат празника Втора Коледа.

Съществува и представа за светеца като повелител на чумата. Колят се черна кокошка и черно агне като курбан, който може да бъде както личен, така и общоселски. От курбана трябва да вкусят всички, за да не се разболяват от неизлечими болести. Жените пекати раздават питки с мед, като застават най-често на кръстопът. Отгоре питката трябва да е надупчена с вилица, за да бяга шарката от децата.

На този ден се извършва обичаят побратимяване, който е свързан с представата за светците Антон и Атанас като братя близнаци. Раздават се питки и за здравето на животните. Не се работи нищо на този ден, за да са здрави животните. Ако на Атанасовден е топло и снегът се топи, ще има плодородие през годината.

На Атанасовден на трапезата задължително трябва да има пита, пиле и свинско с бамя.

Имен ден празнуват: Аня, Атанас, Атанаска, Ася, Нанси, Наска, Наско, Hасo, Настя, Hася, Начо, Tанас, Таньо, Таню, Таня, Тинка, Тина, Танко, Танка.