Къде ще има ритуали за спасяване на кръста на Богоявление

По традация във всички морски общини смелчаци ще скочат във водите на Черно море, за да спасят кръста

Къде ще има ритуали за спасяване на кръста на Богоявление

В община Шабла на три места ще бъде изпълнен ритуалът.  Празничните водосвети ще започнат след приключване на църковната служба в храм „Св. Харалампий“ в град Шабла, чието начало е от 8:30 часа.



– 10:30 ч. – къмпинг „Добруджа“, гр. Шабла с отец Павел Максимов от храм „Св. Харалампий“.

– 10:30 ч. – къмпинг „Космос“, с. Дуранкулак – водосвет, отслужен от отец Атанасий от храм „Св. Арх. Михаил“ в селото.

– 11:30 г. – с. Крапец – водосвет, отслужен от отец Павел Максимов.

От 12:00 часа във Военното поделение – Шабла ще започне ритуала по освещаване на бойните знамена.

За всички желаещи да участват в хвърлянето на кръста  на къмпинг „Добруджа“, ще има осигурен транспорт с час на тръгване 10:00 часа от спирката до НЧ „Зора 1894“.

Традицията ще бъде спазена и в Каварна. В 8:30 ч. ще бъде отслужена празнична литургия в храм „Успение Богородично”. В 11:00 ч ще бъде осигурен безплатен автобус до морската зона от паркинга пред кафе „Класик“. Водосвет за здраве и ритуалът по хвърляне на Богоявленският кръст ще извърши ставрофорен свещеноиконом Василий на Буна 2 в Морска зона – Каварна от 11:30 ч.

На 6 януари балчишките храмове ще отбележат празника Богоявление. Литийното шествие ще тръгне в 11.30 часа от храм „Свети Георги”. Около 12 часа ще бъде и хвърлянето на богоявлениския кръст в морето.

И в Албена ще спасяват кръста. Програмата ще започне в 08:30 ч. в храма в с. Оброчище с празнична Света литургия. Около 10:30 ч. ще бъде отслужен Велик водосвет. В 11:45 ч. от храма ще тръгне безплатен автобус на „Албена Автотранс“ АД, който ще превози желаещите да участват в ритуала по спасяване на кръста, предвиден за 12:00 ч.