Съдебните документи вече могат да се... прослушват

Окръжен съд – Добрич предлага нова услуга на хора с увреждания – запознаване със съдебни документи в звуков формат.

Съдебните документи вече могат да се... прослушват
Това стана възможно благодарение на предоставения от Сдружение „Програма за развитие на съдебната система” софтуер за синтез на реч „Speechlab 2.0”. Продуктът е разработен за незрящи, като преобразува текстове от присъди, съдебни решения и определения, протоколи от съдебни заседания в аудио сигнал. Той ще бъде ползван и в помощ на хора със слухови проблеми, възрастни и неграмотни.

Услугата може да бъде ползвана в Информационния център на съда, чрез предназначен за граждани компютър, оборудван с тонколони и слушалки – според желанието на потребителя. Двама служители имат ангажимент да превърнат търсения документ от деловодната програма на Окръжен съд – Добрич, в звуков файл и да го предоставят за слушане. Звукови варианти на документите могат да бъдат получени на запис на диск или по интернет, след подаване на съответното заявление по Закона за достъп до обществена информация.

Услугата бе демонстрирана пред представители на местните организации на глухите, на сляпо-глухите, „Хобис Клуб”, Сдружение на инвалидите „Надежда” и Центъра за социална рехабилитация и интеграция, за да я популяризират. По данни на съюзите на хората с увреждания най-малко 2000 души от Добричка област са потенциални потребители на софтуера.

Всеки ползвател и прослушаният от него документ ще бъдат вписвани в „Регистър”, за да се проследи ефекта и проблемите при употребата на „Speechlab 2.0”. Информация за това ще бъде предоставяна на всеки шест месеца на „Програмата за развитие на съдебната система”, с която Окръжен съд – Добрич работи.