България и Румъния засега остават извън Шенген

Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли с 25 гласа "за" и два "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген и прие с пълно единодушие Хърватия за част от зоната за свободно пътуване

България и Румъния засега остават извън Шенген

На провелото се заседание изненади нямаше. Очаквано Австрия и Нидерландия гласуваха срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген,  но обявиха, че виждат възможност това да стане през следващата година.



Предложението за разширяването на Шенген с България и Румъния бе общо и затова Нидерландия уточни, че не приема само българската кандидатура.  Въпросът дали двете страни могат да бъдат разделени по пътя си към Шенген, не е поставен официално.

Служебното правителство обяви, че е готово на "ответни мерки" заради ветото. Дали ще има такива или ще се търси диалог обаче на този етап не е ясно.

Разширяването на Шенген се подкрепя от Европейската комисия и двете най-влиятелни държави Германия и Франция, но България и Румъния ще продължат да чакат, въпреки че са изпълнили техническите условия за членство още през 2011 година.

 От 1 януари 2023г. Хърватия се присъединява със сухопътните си граници, а от 1 март и по въздух.