Албена Симеонова: В сегашното Народно събрание съществува сериозно ценностно разделение и фрагментация между отделните партии и коалиции

След три дни, 48 НС най-сетне има Председател. Дали това ще е първа стъпка към същинската работа на народните избарници, предстои в следващите дни да разберем.



Албена Симеонова: В сегашното Народно събрание съществува сериозно ценностно разделение  и фрагментация между отделните партии и коалиции

Потърсихме  шестте дами, които Добрич изпрати в 48 НС за коментар на случващото се. А отговорите им публикуваме без редакторска намеса.



Защо първото заседание на НС продължава дни наред?

Народното събрание трябва да олицетворява целостта на българската политическа система. Спрямо Конституцията на Република България, Народното събрание няма право да започне активна работа и дейност без да излъчи свой председател - фигурата, която трябва да следи за спазването на реда и дисциплината по време на парламентарните заседания и да има авторитет сред всички парламентарно представени партиини политически формации.

 В момента сме в ситуация на  исторически парадокс. Никога до сега не се е стигало до подобна ситуация.В сегашното Народно събрание съществува сериозно ценностно разделение  и фрагментация между отделните партии и коалиции. Вие сами разбирате, че ние от ДБ (Зелените) няма как да подкрепим кандидатът на ГЕРБ - Росен Желязков, както и този на ДПС - Йордан Цонев по видими и морални причини. Кандидатът на ПП Възраждане бива подкрепен само от неговите съпартийци от гледна точка на партийната дисциплина. Изборът на председател на НС е особено важен и не бива да бъде подценяван. Това е титла, която носи престиж. Ние мислим, че председател ще бъде избран, но той трябва да отговоря на определени критерии за принципност, което ще доведе до нормалното продължане на работата на новия Парламент.

 

Всички говорят за кризите, които трябва да се решат, но как ще се случи това ?

Със сигурност с много работа. Политическите формации в новия Парламент на Република България трябва да си подадат ръка и действително да работят в посока за улесняването на живота на българите граждани в идните няколко месеца. Няма да е лесно, но никоя партия няма да реши големите кризи сама. Невъзможно е. Големите кризи се решават постепенно, с балансира стратегия.

Енергийната и газовата криза е повсеместна в цяла Европа, в условията на последствията от войната в Украйна. България се справя доста добре на общия фон на други европейски държави, дори от тези в Централна и Западна Европа. Намаляването на енергийната ни зависимост от Русия е стъпка в правилната посока. Доставките от Азербайджан и откриването на интерконектора с Гърция, гарнирани със производството на зелена енергия от възобновяеми източници са начините за развитието на българската икономика по нов и модерен начин. Ние от Демократична България (Зелено Движение) работим активно по въпроса. В сряда (19.10) внесохме промените в Закона за устройство на територията, които да улеснят и да либерализират режима за инсталиране на възобновяеми мощности до 10.8 киловата и да го направят от разрешителен - уведомителен. Така енергийните разходи на български граждани ще бъдат намалени и всяко домакинство може да бъде енергийно независимо.

Това е и пътят за декарбонизация и модернизация пред България днес, с хоризонт 2050 г. спрямо европейското законодателство и европейската Зелена сделка, към която всички държави в рамките на Европейския съюз са приобщени.

 

Какъв живот ще има този Парламент ?

Животът на 48-мия Парламент ще зависи от устойчивостта на политическите мнозинства вътре в него. Много е важна ясната стратегическа цел за развитие на държавата в условията които ни заобикалят. Червените линии във трудни времена трябва да се избягват, но ценностните и културните различия се преодоляват най-трудно. Ние от ДБ ще направим това което зависи от нас, да защитим достойнство и правата на всички български граждани. Войната в Украйна, енергийната и газовата криза, както и външнополитическата ориентация са само част от предизвикателствата пред новите народни представители.

Демократична България ще защитава европейската линия на развитие на държавата, както и върховенството на закона и правото.

Много е важно да пазим държавността и парламентаризма, защото политическият плурализъм и различието на мнения и позиции не значи слабост на политическата система, а възможност за по-широк спектър от представителство.

Изключително много благодарим на всички хора от Добрич и сме отворени за постоянна дискусия с тях по належащите проблеми в текущата политическа обстановка. За нас е изключително важно, този диалог да е постоянен и непрекъснат.