Медицински сестри и санитари в МБАЛ-Добрич до дни излизат в ефективни стачни действия

В протестите на медицински сестри и санитари в МБАЛ-Добрич се очаква да се включат техни колеги и от други структури и градове.

Медицински сестри и санитари в МБАЛ-Добрич до дни излизат в ефективни стачни действия

Десетки недоволни от условията си на труд и заплащане медицински сестри и санитари отново прекъснаха работа за един час на шестия ден от протестите си. Стачният комитет на медицинските сестри и санитари в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич продължава да не е осъществил среща с директора на лечебното заведение и днес ще бъде изпратено писмо до Националния институт за помирение и арбитраж за свикване на арбитражна комисия, заяви председателят на УС на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева. В рамките на три дни в Добрич трябва да бъде изпратен арбитраж, като за това не е необходимо одобрението на директора на болницата, подчерта Мая Илиева. Задачата на тази комисия ще е да се определят механизмите на провеждането на ефективната стачка, без това да попречи на нормалното функциониране на лечебното заведение. Дотогава продължават предупредителните стачни действия с по един час на ден.



„Въпрос на няколко дни е да преминем към ефективни стачни действия“, категорична е синдикалният лидер Мая Илиева. 

В деня на своя професионален празник да подкрепят колегите си сред протестиращите медицински сестри слязоха и лекари от МБАЛ-Добрич. По думите им медицинските сестри са гръбнакът на здравеопазването и те заслужават достойно заплащан за труда си. Лекарите призоваха въпросът със заплатите на медицинските специалисти да не се политизира.