Каварна беше домакин на Фестивал на училищните оркестри

Музиканти и танцьори на възраст между 8 и 18 години заредиха жителите и гостите на Каварна с много ентусиазъм и вдъхновение по време на Фестивала на училищните оркестри. Тържествен парад и концерти в Народно читалище „Съгласие – 1890“ бяха част от програмата, подготвена за Фестивала.

Каварна беше домакин на Фестивал на училищните оркестри

Със своите маршове и оркестрови композиции участниците имаха за цел не просто да представят добрата традиция на училищния оркестър, а да се привлече общественото и институционно внимание към положителните практики и ползите за младежите и обществото от подкрепа за училищните оркестри. Децата от Каварна посрещнаха своите връстници от страната в Общински детски комплекс, където бяха подготвили  предизвикателства към сръчността и въображението им в петък, а в събота в Музеен комплекс Каварна всички заедно се потопиха в загадъчния свят на „Добруджа и Морето“. 





Музикални ръководители и директори на училища от цялата страната се срещнаха в общ работен модул на фестивала, за да обсъдят актуални въпроси, да представят работните етапи, материалните предпоставки, методиката и необходимия педагогически капацитет за изграждане на действащ модел за възраждане на традицията на училищните оркестри и за създаване на партньорска мрежа с цел обмен на добри практики с организации, които подкрепят развитието на училищните оркестри. Срещата ще се ръководи от подполковник Ради Радев – Главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър, който има готовност да предостави методологическа насока и нотни партитури за духови оркестри.



Фестивал на училищните оркестри се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Подкрепа за частни организации в областта на любителското изкуство“, модул "Съхранение и популяризиране".