Зърнопроизводители са готови на протести заради безмитния внос от Украйна

Недоволството на зърнопроизводителите е продиктувано от липсата на политика, подкрепяща родното производство.

Зърнопроизводители са готови на протести заради безмитния внос от Украйна

От сектора алармират за очаквани фалити сред по-малките стопанства



Жътвата на ечемик и пшеница в област Добрич все още не е приключила, но събраните до момента данни показват, че добивите са в широки граници в отделните микрорайони на Добруджа. В района на Шабла средните добиви са 400 – 500 кг на декар, в Тервелско около 400 кг, в района на Балчик малко по-високи - около 600 кг на декар, информира Мария Дикова, която обработва 6 000 декара в землището на село Гурково, община Балчик. По-ниските добиви в сравнение с миналата година се дължат на по-неблагоприятните метеорологични условия през зимата и пролетта. На места сушата е продължила около 50 дни.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова е на мнение, че добивите в никакъв случай не са притеснителни, макар и да са по-ниски от очакваните. Проблемите на зърнопроизводителите са свързани с високата производствена цена на продукцията им и в липсата на пазар към момента. Към тези притеснения се добавя и безконтролният безмитен внос на зърно от Украйна, което не преминава и фитосанитарен контрол. Според Радостина Жекова този внос трябва да се регулира от държавата ни и България, като нетен износител на зърно, да не оставя на територията си зърното от Украйна, което е с неясен произход и показатели, неотговарящи на европейските изисквания, както и на изключително по-ниска цена.

Земеделците се тревожат и от липсата на достатъчно място за съхранение на продукцията си, като уточняват, че по-малките стопанства нямат складове, а тези на по-големите и на търговците бързо се запълват. При липсата на пазар в момента зънопроизводителите ще бъдат изправени пред трудното решение дали да продават продукцията си на цени под себестойността й или да правят допълнителни разходи за складирането й в изчакване на по-добра цена на пазара. 

От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите са притеснени и от реалната заплаха украинското зърно да бъде смесено по складовете с българско и след това да се изнася с български етикет, което би компрометирало бранша. „Ние спазваме всички изисквания на ЕС за препарати и обработка, продукцията ни е с много добро качество и това допълнително повишава цената й, но ако се смеси с украинското зърно, би довело до пагубни последствия за години напред“, категорична е Мария Дикова.

Земеделците настояват за бърза намеса на Министерството на земеделието и заявяват, че ако тя не се случи, са готови за протести.