Резултатите от разговорите на Елисавета Белобрадова с институции

Народният представител Елисавета Белобрадова проведе разговори с институции и ресорни експерти след срещите си в Добрич с граждани.

Резултатите от разговорите на Елисавета Белобрадова с институции

По-детайлна информация по конкретните въпроси:



1. Дипломи и Национално външно оценяване (НВО)

- Промяната в дипломите се е наложила тази година поради смяна на системата на обучение и преминаването към профилирано обучение в училищата. Бъдещи промени на дипломите и НВО, както и добавяне на нови предмети към сега предвидените предмети в НВО не се планират.

2. Предучилищна възраст и разлика в качеството на преподаването в предучилищните групи в ДГ и в училища

- МОН е наясно с тези различия в качеството, които бяха поставени от директора на училището, който посети срещата, както и за трудностите, които срещаме при интегриране на деца на второ поколение неграмотни родители. В този смисъл се предвиждат промени в тази насока след дискусии с учители, които работят в областта на предучилищната подготовка.

МОН бяха уведомени от Белобрадова, че предучилищните групи в училище наистина помагат на децата със сериозни дефицити по отношение познанията по Български език да бъдат подготвени за училища.

3. Лицензиране на детски центрове за предучилищна подготовка

- МОН неколкократно е разглеждало този проблем и има готовност да започне разговори за лицензиране на тези центрове, но посочва като основна пречка рестрикциите, наложени от Министерство на Здравеопазването на всички тези институции и поради строгите рестрикции те все още не могат да бъдат приравнени към институциите, които биват признати за места с валидна предучилищна подготовка. Предстоят ми разговори с МЗ, тъй като рестриктивната им политика не касае само тези центрове, но и ясли, и ДГ и са системна пречка за развитието на ранната детска грижа и образование.

4. Учителския пенсионен фонд и ранно пенсиониране

- Ако учителите се пенсионират в годините за пенсиониране, предвидени за тяхната професия (за учителите е предвидено по-ранно пенсиониране), те запазват надбавките си по учителския пенсионен фонд. Не се предвижда прекатегоризация на учителския труд.

5. Учебни модули, прекалено тежки за учителите и учениците

- В момента МОН е започнал цялостен мониторинг на учебните планове и съдържанието им, заедно с учители и анализи от деца и родители, като се предвижда преработване и облекчаване на учебните планове до края на годината, в случай, че има правителство.