С 12% повече площи със слънчоглед засети тази година, пролетния ечемик с почти 50% по-малко

Площите засети с маслодаен слънчоглед са с 12 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година, при другата важна пролетна култура – царевицата, увеличението на площите е значително по-малко – 2,6% над миналогодишните.

С 12% повече площи със слънчоглед засети тази година, пролетния ечемик с почти 50% по-малко

При пролетния ечемик засетите площи са с 48,9% по-малко спрямо същия период на 2021 г. Това става ясно от оперативния анализ на аграрното министерство.



Разсадените площи с тютюн от типовете „Ориенталски“, „Вирджиния“ и „Бърлей“ изостават с между 17% и 31,8% спрямо аналогичния период на миналата година.

При липса на отчетени количества както за последната седмица, така и за съответния период на миналата година, увеличението на общия експорт на пшеница и ечемик през Пристанище Варна1 от началото на пазарния сезон до момента се запазва на

ниво от респективно 86% и 74,5% на годишна база. Все още през порта не са преминавали товари с рапица от реколта `2021 за износ.

Към края на май 2022 г. няма данни за износ на пшеница, ечемик и рапица от реколта `2021 през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1.

Общо изнесеното количество царевица през „Пристанище Варна“ ЕАД от началото на септември 2021 г. досега (включващо 1,4 хил. тона за последната седмица) е с над два пъти повече от отчетеното по същото време на миналия сезон. През порта не е реализиран експорт на слънчоглед от реколта `2021. Засега не е отчетен износ на царевица и слънчоглед – реколта `2021 през „Пристанище Бургас“ ЕАД, уточняват от селскостопанската статистика.

От началото на съответните пазарни години (м. юли 2021 г. за есенните и септември 2021 г. за пролетните култури) до 29 май 2022 г. не е осъществен внос на пшеница, ечемик, рапица и слънчоглед през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас. През „Пристанище Варна“ ЕАД са доставени 3,9 хил. тона царевица.

Към 26 май 2022 г. се наблюдава леко покачване на средните изкупни цени на хлебна и фуражна пшеница за страната, с по 0,3% на седмична база. Слънчогледът поевтинява с 3,6%, а царевицата продължава да се търгува на същата цена като през предходната седмица.

Сравнявайки с аналогичния период на миналата година, цените на основните зърнени и маслодайни култури бележат ръст в границите от 46,8% до 87,1%, най-значителен при пшеницата.