Скок на минималния осигурителен доход за земеделците от 420 на 710 лв., предлага МФ

Скок на минималния осигурителен доход за земеделците от 420 на 710 лв., предлага МФ
Предприемането на такава стъпка ще подтикне много производители да преминат в сивия сектор, коментират фермерите

Министерството на финансите предлага минималният осигурителен доход на земеделците и тютюнопроизводителите да се увеличи от 420 лв. на 710 лв. По този начин земеделските производители ще трябва да плащат осигуровки в същия размер, колкото и самоосигуряващите се лица. Досега винаги действаше диференциация. Това става ясно от публикуваната средносрочна прогнозна на МФ, която е неразделна част от законопроекта за бюджет за тази година, предаде бТВ.


Самоосигуряващите се лица също ще плащат осигуровки за минимум 710 лв доход.


В момента самоосигуряващите се плащат осигуровки върху сумата от 650 лв. но от ведомството оглавявано от вицепремиера Асен Василев предлагат тя да нарасне до 710 лв. колкото ще бъде и нивото на минималната заплата.


Това не е първи опит минималният осигурителният праг на земеделците да се достигне този на останалите дейности, но досега след протести на земеделци и разгорещени диспути в парламента няколко правителства се отказаха от това си намерение. Точно такова предложение имаше и в кратко просъществувалия бюджет на служебния кабинет от декември 2021 г.


В момента задължителните осигуровки на земеделец, който не се осигурява за общо заболяване и майчинство, възлизат на 27,8% от 420 лв. или 116,76 лв. Ако предложението бъде прието и минималният осигурителен праг е 710 лв., то земеделците ще плащат осигуровки в размер на 197,38 лв. или ръст от около 80 лв.


Всичко това все още не е окончателно, защото трябва да се приеме от правителството в цялост, както и от Народното събрание.


Изравняването на минималния осигурителен доход на земеделците и останалите самоосигуряващи се лица е грешка. Това ще изкара много земеделци в сивия сектор, заяви пред bTV бившият земеделски министър Мехмед Дикме в „Кабинета Сакскобурготски“.


По думите му те ще продължат да работят, но няма да си плащат осигуровките и от предлаганата мярка вместо държавата да спечели ще загуби. Той даде пример, че един тютюнопроизводител в Благоевградско има годишен приход по-малък от сбора на минималните заплати за година.


За съжаление мярката ще засегне най-уязвимата част от земеделските производители – тютюнопроизводителите, зеленчукопроизводители и животновъдите. Това заяви бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Тези хора и сега осигуряват трудно прехраната си а с увеличаване на осигурителните им вноски, това ще стане още по-трудно, каза още Найденов.


„Очаквам това предложение да бъде посрещнато най-малко с критика, а предвид електоралните специфики на част от тези производители е възможно да се стигне и до протести. Т.е ситуацията да се използва с политическа цел. Мисля, че в парламента предложението ще срещне съпротива от ДПС, но и от БСП, нищо, че са част от управляващата коалиция“, коментира оше той.


Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+