Жълта значка – дете със специални потребности

Идеята е на майки на деца със специални потребности от Добрич.

Жълта значка – дете със специални потребности

Жълтата значка на дрешката или раницата на дете ще е индикация, че то е със специални потребности. Това съобщи за Добрич онлайн Камелия Тодорова от Сдружение „Ние 2020”, чиято мечта е да запознае обществото с „различните деца” и те да бъдат приети. 



„Като майка на дете с аутизъм, срещам много трудности. Моето дете не е лошо, не е агресивно, то е малко по-различно от другите. На пръв поглед не може да се каже, че Неди има аутизъм, но понякога той е малко по-буен от другите деца. Много често хората го зяпат и казват, че е невъзпитан, но това не е така. Той е много общителен и много обича да е сред хора” – сподели Камелия Тодорова и допълни, че е мислила какво да направи, за да не й се налага да обяснява на другите, че Неди е различен. Един ден среща в социалните мрежи една инициатива – ленти със слънчогледи, които да помагат на хората със скрити увреждания. Но решава да създаде своя, която да води началото си от Добрич. 

За целта майките от Сдружение „Ние 2020”, заедно със свои приятели, са изработи значка. Тя е жълта на цвят с надпис „Различен съм, бъди толерантен”. Значките, поставени на дрешките на децата, ще служат за индикация, че те са със специални потребности и към тях трябва да се подходи с разбиране и търпение. 

За родителите и всички, които подкрепят каузата, са изработени стикери с надпис „Аз съм толерантен към децата и хората със специални нужди. А ти?”. Те могат да бъдат залепени на задното стъкло на автомобил. По този начин ще се популяризира каузата.

Камелия Тодорова се надява, че по този начин ще успее да накара все повече хора да са толерантни към „различните”. Единственият начин е чрез информираност и открито говорене за проблемите. 

Значките и стикерите могат да бъдат закупени членовете на Сдружението „Ние 2020” на символична цена, нужно е само да пишете на председателя Камелия Тодорова. Материалите се предлагат и в СУ „Св. Климент Охридски” в Добрич.  Част от събраните средства ще бъдат за ремонт и оборудване на психомоторна зала за децата със специални потребности на Добрич.