Зелено смути – енергия и здраве, събрани в чаша

Зелено смути – енергия и здраве, събрани в чаша
С намаляване на светлата част на деня все по-малко се излагаме на слънце и организмът ни има нужда от витамин Д и хлорофил.

Хлорофилът представлява складирана слънчева енергия. Това е пигментът,  който придава зеления цвят на растенията и зеленчуците. Той притежава мощни противовъзпалителни свойства, подсилва естествените защитни сили на организма и елеминира развитието на гъбички и бактерии в червата. 


Днес Николай Георгиев, който от пет години чете литература за здравословно хранене, споделя за това как да набавим витамин Д през зимата и колко са полезни зелените смутита.


Витамин Д е единственото хранително вещество, което тялото произвежда, когато е изложено на слънчева светлина. Препоръчителната дневна доза от този витамин е 800 IU (20 mcg) на ден от храни, но ако не прекарвате достатъчно време на слънчева светлина, приемът трябва да е към 1000 IU (25 mcg) на ден.


Как да повишим имунитета си през есенно-зимния сезон


Него можем да го набавим най-много от яйцата, гъбите, сьомгата, риба тон, масло от черен дроб на треска и други храни като сирене и кисело мляко. От плодовете най-много витамин Д  се съдържа в портокаловия сок , който е богат и на витамин С. Една чаша портокалов съдържа около 3.42 витамин D. Цитрусовите сокове съдържат обилно количество от витамините Д и B, магнезий, калций, цинк и манган. Това ги прави полезни за всички възрасти, включително и деца над 2-годишна възраст.


Смутитата придобиват все по-голяма популярност и много хора задължително ги включват в дневното си меню. Едно от най-полезните е зеленото смути. Това е високо алкална напитка, която поддържа високо PH на организма и предовратява вирусите и бактериите. 


При направата на зелено смути може да спазваме пропорцията – 60% зеленина  и 40%  плодове. Чести комбинации са сладки плодове като банани и ябълки и силно зелен зеленчук като спанак или зелена салата.


Зеленото смути е мощен антиоксидант. Фибрите, които се съдържат в зелените смутита, чистят тялото от токсини. Структурата на фибрите е като гъба, която абсорбира нежеланите химикали и те биват изхвърлени от организма чрез отделителната система.  Като допълнителен бонус зелените смутита регулират количеството на стомашната киселина, повишават алкалността на кръвта и съдържат Омега 3 мастни киселини, полезни за костната, нервната и сърдечно-съдовата системи. 


Най-общо компонентите на зеленото смути може да ги разделим на няколко групи - зеленолистни зеленчуци, билки, плодове и водорасли на прах. 


През зимния сезон може да използвате зелена ябълка, киви, авокадо, пресен или замразен спанак, който е с високо съдържание на желязо и витамин C, както и с най-неутрален вкус от всички зеленолистни зеленчуци. Освен това има златен медал като отлична алкализираща храна с pH +14.


Благодарение на високото съдържание на хлорофил и минерали зелените растения са най-алкализиращата храна на планетата. Присъствието на зелени смутита в менюто помага да поддържаме тялото си алкално и здраво. Хлорофилът е мощен антиоксидант и фитонутриент. Той придава зеления цвят на растенията, има мощно детоксиращо и регенеративно въздействие за черния дроб и противоракови свойства. Хлорофилът е втечнена слънчева енергия. Приемането на колкото може повече хлорофил е като слънчева баня за вътрешните ни органи.


Примерни рецепти за сладки зелени смутита


Мистър Хавай 


1зелена ябълка 


1 резен ананас


2 кубчета замразен спанак


3 гр. зелена спурилина 


150 мл минерална вода


Мистър Зелен 1 


1 зелена ябълка 


4 кубчета замразен спанак


половин банан


3 гр. Мента


3 гр. зелена спирулина (водорасло )


130 мл минерална вода


Мистър Зелен 2 


Портокалов сок 130 мл


½ зелена ябълка 


Авокадо – 1 резен 


4 см краставица 


4 кубчета замразен спанак ( при условие че няма пресен спанак за сезона )


Мистър Бос


2 бр,киви 


2 резена авокадо


половин банан


4 бр, замразени ягоди 


150 мл портокалов сок


Николай Георгиев препоръчва по едно зелено смути. Той съветва да започваме деня си със зелено смути, което ще подобри деня, ще придаде енергия и тонус. Положителните ефекти върху здравето обикновено започват да се забелязват в рамките на пет до седем дни. 


Внимание: Тази статия е любителска и не представлява медицинска препоръка. Преди да предприемете действия, свързани с вашето здраве, се  консултирайте с личния си лекар 


Използвана литература : Енергични за цял Живот – Виктория Бутенко


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+