Как да повишим имунитета си през есенно-зимния сезон

С настъпване на есенно-зимния период е хубаво да осигурим на организма си повече витамини, минерали и нутриенти.

Как да повишим имунитета си през есенно-зимния сезон

През лятото ги получаваме през свежите салати и пресни плодове, но през зимата това става малко по-трудна задача. Още повече, че през зимата върлуват и много вирусни заболявания. Това налага преориентация на концентрацията на витамини и минерали, както и към сезонни плодове и зеленчуци.



Днес Николай Георгиев, който от пет години чете литература за здравословно хранене, споделя за това как да повишим имунитета си чрез прясно изцедените сокове.

Лимон, нар, портокал, джинджифил, ананас и тиква са едни от най-добрите антиоксиданти, които много помагат при вирусни заболявания. Те са богати на витамините С и Д , съдържат много микронутриенти и минерали, които организмът трудно ще набави при храненето директно с тези плодове. Нека не забравяме, че един прясно изцеден сок има голяма концентрация на витамини С и Д, но в същото време не трябва да се прекалява с тях. Най-точната дума е мярката. 

Една чаша портокалов сок с джинджифил от 200 мл е достатъчна на ден, за да осигури дневната доза витамин С. Още повече ако се използват бавнооборотни машини ,при които не се окислява сокът и той става на нектар и съдържа естествени фибри.

Също така чаша от 200 мл с портокалов сок и нар е силна антиоксиданта напитка, която спира всички вируси още в инкубационен период. Възможни други антиоксидантни комбинации са портокал и лимон , лимон и нар, тиква и джинджифил , тиква и портокал. Препоръчителната доза е 200 мл преди хранене.

Ползи и качества на всеки един от изброените по-горе плодове:

Джинджифил  е растение с парлив вкус – истинския убиец на вирусите и бактериите, със силно изразено антивъзпалително действие при настинка и остри вирусни инфекции. Хубавото е, че един стрък джинджифил, около 2 см, може да се добавя към всеки един от соковете. През 2020 година Перу, основният износител на джинджифил, е увеличил износа си тройно в борба с коронавирусните инфекции. Джинджифила центрофугирайте през бърза сокоизстисквачка заедно със портокал ,тиква или ананас. Стрък от 2 см е напълно достатъчен като добавка към 200 мл сок.

Единствено трябва да внимават с джинджифила, всички които имат проблем с гастрита и храносмилателния тракт, защото дразни стомашната лигавица.

Портокалът е най-познатият измежду цитрусите. Сокът му съдържа обилно количество от витамините B, магнезий, калций, цинк и манган. Това го прави полезен за всички възрасти, включително и за деца над 2-годишна възраст.

Прясно изцеденият сок от портокал е по-мощен енергиен източник от чаша кафе. Препоръчва се да се прави на бавнооборотна сокоизстисквачка, където се запазват фибрите и става под форма на нектар.

Ползи  от приемането на портокал по 200 мл на ден:

- Мощен антиоксидант заради съдържанието си на витамин C, флавоноиди и бетакаротин - идеална комбинация, която прочиства организма от токсини. Редовната му употреба води до подобряване на жизнения тонус и укрепва сърдечно-съдова система и кръвообращение. Като резултат сме по здрави и енергични.

- Голямата доза витамин С  - играе важна роля за укрепване на имунната система и подпомага усвояването на желязо ежедневно с храната.

Не се препоръчва за хора, страдащи от диабет заради високото съдържание на плодова захар, както и при деца под 2-годишна възраст.

Нар

Нарът се смята за суперхрана и е плод за чието съществуване се споменава още в Библията като символ на плодовистта. За негова родина се счита Персия или Афганистан, но той започва да се отглежда и все повече у нас. Наричан е още плод на младостта, защото съдържа полезни вещества, които удължават живота. Най-важните от тях са антиоксидантите, които обезвреждат свободните радикали и се явяват мощен имуностимулатор.

В един нар не се съдържа никакъв холестерол и наситени мастни киселини, а захарта в него е едва 12 мг. Има високо съдържание на калий. Нарът е пълен и с витамините А,Е,C,B1, B2,B6, B12 ,фолиева киселина, което го прави подходящ за настинка, грип и преумора. Освен това съдържа минералите фосфор, манган, желязо, силиций, магнезий, калции и мед. Поради тази причина е подходящ и за хора страдащи от анемия.

Основни свойства 

- Един от най-мощните антисептици, може да се използва и като дезинфектант за гърло и уста  

- Понижава кръвното налягане; подпомага сърдечно-съдовите заболявания.

- Намалява вредно влияние на радиацията, той е задължителен елемент в менюто за всички, които работят в такава среда

- Има подхранващо и избелващо действие за кожата, стимулира растежа на косата и заздравява ноктите. 

- Хора, които страдат от повишена киселинност на стомаха, панкреатит или заболявания, свързани с храносмилателната система трябва да избягват консумацията на този плод

Сок от тиква

Тиквата е един от любимите есенни плодове на хората. От нея се приготвят различни ястия, но малко хора я консумират под формата на прясно изцеден сок. 

- Най-добрата тиква за правене на сок е цигулката, но може да се направи и от друг сорт. Сокът може да се изтисква само на бързооборотна сокоизстисквачка, като тиквата се нарязва на малки парчета и след това се натиска бутона старт.

- Ползите от тиквения сок са многобройни. Той съдържа витамини от групата В, С, Е, бета каротин, калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, захари и органични вещества. Сокът е богат на въглехидрати и някои жизненоважни за организма соли и протеини. За предстоящите зимни месеци се препоръчва комбинацията на сок от тиква, ананас и джинджифил.

Лимон - на последно място, но и не по значимост и ползи

Сокът от лимон рядко се пие като самостоятелен. Най-често срещаната комбинация е портокал и лимон, както и с портокал, грейпфрут и лимон. Той, както и другите цитрусови плодове, съдържа витамин C, важни минерали – фосфор, магнезий, цинк, и флавоноиди, което го прави мощен антиоксидант и имуностимулатор за студените месеци.

Лимонът има антираково действие, забавя растежа на раковите клетки. Лимонът е изключително ефективен за забавянето растежа на туморните клетки, тъй като съдържа 22 антиракови съединения . Лимоненът е една от съставките в лимона, която притежава противовъзпалителни, лечебни и противоракови ефекти. Установено е, че той потиска раковите клетки, като същевременно ги елиминира. Поддържа здравето на сърцето. Изследвания установяват, че лимонът съдържа фибри и растителни химикали, които при консумирането им пречистват кръвта и намаляват холестерола.

Забележка: Статията не претендира за научна и медицинска точност. Тя не представлява препоръка за лечение. При нужда от съвет, се обърнете към личния си лекар. Статията е с изцяло с любознателен характер.