Мариян Жечев: Законът за устройството на Черноморското крайбрежие ни устройва, особено с влизане в сила на наредбата

На плаж "Крапец Север“ е поставена указателна табела, забраняваща разполагането върху дюните на МПС

Мариян Жечев: Законът за устройството на Черноморското крайбрежие ни устройва, особено с влизане в сила на наредбата

Конституционният съд отхвърли искането на бившия омбудсман Мая Манолова да обяви за противоконституционна забраната за нерегламентираното къмпингуване в страната, която беше въведена през юли 2019 г. с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. 



Остават в сила разпоредбите на законовите текстове, чрез които се налагат ограничения за дивото къмпингуване, както и орегулиране начините и местата, на които могат да бъдат разполагани каравани, кемпери и палатки. 

„Има проект на наредба, очакваме скоро да излезе за обществено обсъждане и след необходимия срок тя да бъде приета. В нея се определят правилата, в които един терен може да бъде ползван за свободно къмпингуване, необходимите изисквания това да се случва, санитарно-хигиенни, охранителни и други правила ще се уреждат. Собствениците на имоти, които желаят да ги предоставят за този вид туризъм, могат да заявят пред общините и те да разрешат. В зоните ще има организирано сметопочистване, охрана и химически тоалетни, както и такса за това”, коментира за Добрич Онлайн кметът на Община Шабла Мариян Жечев.

Къмпингуващите ще ползват обособените за този вид туризъм терени, ще заплащат предоставяните им услугите, в които се включва и сметоизвозването на отпадъците. По този начин ще бъде решен проблемът с  генерираните отпадъци от нерегламентирано къмпингуващите на плаж „Крапец Север“, които община Шабла почиства за собствена сметка. 

„Мисля, че законът в този му вид ни устройва, особено с влизане в сила на наредбата“, подчерта Мариян Жечев.

Най-големият и посещаван плаж „Крапец Север“ обхваща 595 декара, картирани като дюни. Там вече е поставена указателна табела, забраняваща разполагането върху дюните на моторни превозни средства. 

„Плажът не е наш, единствено е на наша територия, но за да я няма тази колизия – аз не знам, къде пише. Заради това слагаме табелите, за да е ясно за всички“, посочи още кметът на Община Шабла.

До този момент нито Регионалната инспекция по околната среда и водите, нито Министерството на туризма, са поставили указателни табели, забраняващи разполагането върху дюните на моторни превозни средства. Заради това тази година с ангажимента се е заела Община Шабла, съвместно с Областната дирекция на МВР.