Топ 5 на домашните зелени растения: какво да сложите в сандъче на прозореца

Ако искате да имате всеки ден пресни подправки и зелени растения, то можете да ги отгледате и в сандъче на перваза на прозореца си. Определете си пет култури, които можете да произвеждате в дома си през цялата година.

Топ 5 на домашните зелени растения: какво да сложите в сандъче на прозореца

От агрозона предлагат собствената си класация 



Копър 

За да расте пищен, с тъмнозелени връхчета, отглеждайте го на слънчев прозорец. Ако горещината е голяма, то проветрявайте от време на време, но се старайте да не допускате въздушни течения, които не са по вкуса на културата. За засаждане използвайте дълги сандъчета. В тях добре ще виреят и лука за зелено, магданозът и руколата. Запълнете сандъчетата с едра пръст за разсади. Направете браздички с дълбочина 5 мм на 2 реда (през 10 см), полейте ги с вода, след това засейте не много гъсто семената.

Магданоз

Ако искате да си отгледате магданоз, то тогава избирайте ранните сортове. Подгответе контейнери и почва. Полейте я с топла вода и посейте семената както е указано на опаковката им. Посипете с тънък слой почва и поставете сандъчетата на слънчево място. Не преовлажнявайте субстрата!

Рукола

Семената на руколата са по-дребни от копъровите, затова те се сеят малко по-гъсто и се посипват с почва само на 2 мм слой. Първата реколта можете да съберете само месец след сеитбата. Преди началото на цъфтежа трябва да изрежете цялата зелена част на руколата.

Лук

Луковиците трябва да се разположат плътно една до друга, в земята се слага само дънцето им, за да не загние останалата част. По тази причина те не трябва и да се преовлажняват. За да не цъфне лука, трябва да го отглеждате при температура 20-25 градуса.

Зелена салата

Салатата също е предпочитана зелена култура, която може да вирее и в контейнер. Тя може да обитава и обикновена саксия. Технологията на посева и отглеждането е както тази на руколата.