Обяд със завързани очи организира "ХобиСклуб" в Международния ден на незрящите хора

По повод Международния ден на незрящите хора "ХобиСклуб" – Добрич организира интересен социален експеримент – обяд със завързани очи.

Обяд със завързани очи организира "ХобиСклуб" в Международния ден на незрящите хора



„Днешният ден се празнува от слепите с цяло сърце. Искам да спомена това, че днес настройката ни е да празнуваме и колкото можем да се усмихваме. Освен това днес е ден на добротата, нека да бъдем добри и внимателни към всички наоколо”, каза в приветственото си слово председателят на неправителствената организация Иван Тодоров. 


В импровизираната кратка демонстрация, посветена на деня на незрящите хора, се включиха шестима доброволци, както от клуба, така и от гостите на днешния празник.  Очите им бяха завързани с черна кърпа и им беше сервиран вкусен обяд, който те похапнаха с удоволствие.  

Целта на събитието беше зрящите хора да се потопят в света на тези с увредено зрение и да се поставят поне за един обяд на тяхното място.


Сред доброволците беше и Надежда Пампорова, която сподели, че за нея това предизвикателство е било много вълнуващо. „Човек не може да предвиди какво е да нямаш никаква идея какво има в чинията ти и дори да ти е казано, не знаеш къде се намира то. Аз си мислих, че съм приключила с храненето, въпреки че се опитах да опипам съдържанието на чинията си и ето , че не съм се справила. Наистина е много трудно. За мен беше изключително стресиращо, че доста пъти поднасях към устата си празна вилица, мислейки, че е пълна. Това със сигурност създава едно чувство на неудобство, затова как изглеждаш в очите на зрящите и какво евентуално те си мислят за теб”, сподели тя. Според нея част от обществото е много толерантно и винаги се стреми да помага, но все още има хора, които не са такива и от тази гледна точка подобни събития са изключително полезни за промяната на начина на мислене. 


Мария Велинова, която посещава редовно клуба сподели, че знае колко е трудно да си незрящ, защото общува с Иван Тодоров и семейството му от близо 50 години. „Включих се в това предизвикателство в името на доброто и в името на това да проявим своята съпричастност към хората с проблеми. Винаги съм им се възхищавала, защото всеки един ден те се опитват да докажат, че могат да водят почти като нашия пълноценен живот”, заяви тя. 


Росица Русева призова всички да бъдат по-добри, толерантни и съпричастни към хората с увредено зрение.