Представители на ОДБХ – Добрич не са открили трупове на кози на плажа край Дуранкулак

Това съобщи за Добрич Онлайн днес директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич д-р Борислав Каменов.

Представители на ОДБХ – Добрич не са открили трупове на кози на плажа край Дуранкулак

Вчера следобед в РИОСВ – Варна е получен сигнал от Сергей Иванов, че морето е изхвърлило трупове на кози с румънски ушни марки между с. Крапец и комплекс Космос в община Шабла. На мястото е изпратен екип на  ОДБХ – Добрич.  По думите на д-р Каменов официалният ветеринарен лекар на община Шабла д-р  Ноева и екологът Галя Камберова са обходили 2,5 километровата зона, но не са открили никакви трупове. 



„Плажната ивица на моменти е широка около 6- 7 метра,  надолу към Шабла става и по-широка, ако наистина е имало трупове на плажа те би трябвало да бъдат там и друг път е имало животни,  изхвърлени от морето и сме предприемали съответни действия в случая не бяха намерени трупове”, заяви д-р Борислав Каменов. 

Последният подобен случай е бил през януари миналата година, когато е  било намерено изхвърлено от морето диво прасе на плажа. От дирекцията по безопасност на храните в Добрич са взели проби от животното, като наличие на африканска чума по свинете не е установено. Прасето е било загробено, а мястото дезинфекцирано. 

Ако човек се натъкне на труп на животно на плажа трябва да подаде сигнал  до кметството на населеното място, каза още директорът на Областна дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов. След което се извършва обход на мястото,в който се включват представители на ОДБХ. Ако намереният труп е на прасе се взимат проби за африканска чума, тялото се прибира и се заравя на определено от общината място, на плажа се извършва дезинфекция със специален препарат.