Накити на аристократка от края на Второто българско царство представиха в Двореца в Балчик

Изложба “Непознатите средновековни съкровища от фонда на НИМ XIV – XVII век” беше отктира днес в Двореца в Балчик.

Накити на аристократка от края на Второто българско царство представиха в Двореца в Балчик



“Предметите, с изключение само на един, са свързани със средновековната християнска култура”, каза зам.-директорът на Националния исторически музей, НИМ, проф. д-р Иван Христов.


Той посочи, че в изложбата показват накити, красели някога видна аристократка от края на Второто българско  царство. Сред експонатите от XV – XVII век посетителите могат да видят златна апликация от диадема, сребърни гривни “кубелии” (“рогатки”), сребърна чаша – кратуна, златна игла за коса с позлата, както и половинка от сребърен енколпион – панагия, изработен от слонова кост.



Проф. д-р Иван Христов беше категоричен, че те са стойностни, тъй като са свързани със средновековното ювелирно изкуство. 


Експозицията представя най-значимите археологически предмети от основния фонд на музея, които до момента не са включени в постоянната му експозиция. Те са събирани в продължение на десетилетия по различни начини - чрез археологически разкопки и теренни обхождания, чрез дарения, откупки или са предоставяни от държавни институции.


“За великденските празници десетки хиляди туристи ще разгледат експозицията”, сподели Жени Михайлова, директор на Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик. Тя отправи благодарност към директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова и зам.-директора проф. д-р Иван Христов за предоставените изключителни артефакти, които ще бъдат разгледани от посетителите на Двореца.



Проф. д-р Иван Христов сподели, че на хората да бъдат показвани слабо познати експонати от фондовете на Националния исторически музей. 


“Няма музей в света, който да е в състояние да извади от фондовете си всичко, което има. Поради липса на място и възможности. Такъв е случаят и с 18-те предмета, които сме подбрали за изложбата. Представените експонати са от Второто некрополско съкровище, от различни места на днешна Северна България, свързани с Чипровската школа за производство на подобни предмети ”, уточни той.

Зам.-директорът на НИМ допълни, че те бележат запазването на традициите на средновековното ни изкуство. Има предмети, свързани с елита на българското общество в периода след завладяването на България от османците. 


Проф. д-р Иван Христов изрази надежда, че при разкопките в Община Балчик от земните недра ще започнат да излизат подобни съкровища. Той прочете приветствено писмо от името на директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова към директора на Двореца в Балчик Жени Михайлова.

Гостуващата експозиция на Националния исторически музей е едно от най – ярките събития в културния календар на Двореца в Балчик за тази година. Изложбата може да бъде разгледана до 10-и август.