За по-добри условия на труд и по-високи заплати излязоха на протест специалисти по здравни грижи

Специалисти по здравни грижи от лечебни заведения в Добрич излязоха днес на спонтанен протест пред сградата на Общината.

За по-добри условия на труд и по-високи заплати излязоха на протест специалисти по здравни грижи

Така те се присъединиха към действията на колегите си от страната.



Протестираме за по-добри условия на труд, за повишаване на работната заплата на медицинските специалисти, сподели за Добрич онлайн Мая Димитрова – рехабилитатор в ДКЦ 2. По думите й специалистите по здравни грижи настояват още за възможност кинезитерапевтите и медицинските сестри да работят със здравна каса самостоятелно, нощният труд да бъде с добро, адекватно посачово заплащане. 


След като протестът е така масов навсякъде в страната, значи професията  е стигнала до дъното, сподели медицинската сестра от Детско отделение Ани Великова. „Протестираме, за да си върнем уважението, гордостта, че сме медицински сестри, че помагаме на болните – каза още тя. - Професията ни да стане значима отново, а не слугинска. Тя стигна до там, ние се чувстваме унизени“. Великова допълни, че никой не е организирал протестиращите, не е имало съобщения, а всички са дошли спонтанно. Медицинската сестра благодари на колегите си пенсионери, че продължават да работят. Искам да кажа, че след нас няма никой, категорична бе тя. 

Нашата търпимост беше до тук, заяви сестра Илиева. Тя сподели мнението си, че само с преговори явно нещата не се получават. „Колко пъти вече имаме уверението, че се отпускат допълнително средства, които са разпределени за здравеопазването за увеличаване на заплатите, но реално, на практика тези средства не достигат до нас. Т. е., може би наистина има някакво неправилно разпределение“, посочи Илиева. По думите й на много от колегите й се налага да работят на по няколко места, за да могат да докарват долу-горе сносни доходи. „Мисля си, че ако тези колеги не работят на тези места, поради големия недостиг на здравни специалисти, надали ще работи здравеопазването както трябва“, изрази мнението си медицинската сестра. Тя също потвърди, че повечето от колегите й са в пенсионна и предпенсионна възраст, а много от тях – и на 70-години. 


„Ако обаче повишат заплатите и ние се откажем от втори трудов договор тогава не виждам кой ще работи. И може би това е умишлена политика, защото се знае, че има недостиг. При една добре заплатена работа надали някой ще отиде на втори трудов договор. Тогава може би ще стане и срив в здравеопазването, няма да има вече кой да работи“, допълни сестра Илиева. 

Участници в протеста заявиха, че се заблуждава обществото, като се съобщава, че заплатите се увеличават с 15 до 40 процента. Специалистите по здравни грижи са категорични, че никой не е взел и 10 процента увеличение. Те попитаха и къде са тези 30 милиона лева, за които бе обявено, че са тръгнали към болниците. Ние живеем под социалния минимум, ние сме работещи бедни, казаха недоволните.