Деца представиха автентични Бъдни вечер и Коледуване

С песента „Стани, стани, Нине” започна пресъздаването на обичаите Бъдни вечер и посрещането на коледарите от децата от четвърта група „Звездичка” на ДГ №10 „Слънчице” в Добрич. Те бяха подготвени от Гергина Маринова – бивш учител в групата, сега пенсионер, и настоящите им педагози Маринела Василева и Гергана Колева. Трите учителки се превъплътиха в бабата и двете снахи.



Деца представиха автентични Бъдни вечер и Коледуване



Целта беше децата и родителите, които са млади и не са изживявали това, да се запознаят с автентичните обичаи, сподели за Добрич онлайн Маринова. Тя разказа, че така е празнувала като дете у дома и знае ритуалите от бабите и родителите си.


Децата научиха, че двете големи моми в семейството посрещат коледарите. „Малко момиченце искаше да ходи с каките, обясних му – Не може, баба, малка си, не можеш да месиш. Първо трябва да се научиш да месиш, че е много важен хлябът – да не превкисне, нито пък да не е втасал. Ще се излагаш, цяло село ще ти се смее. Казвам на майката – Стягай го това момиче, ще прежени кака си, язък за хубавата мома. Стара мома ще остане, никой няма да я иска, защото е преженена”, разказа Гергина Маринова.


По време на пресъздаването на обичаите коледарите изпълниха песни за дома, за стопаните, за големите хора в семейството, за момите, за малките моми. „Почерпихме ги с нашето вино, харесаха го, че момите сами са копали и брали гроздето”, сподели учителката.


Децата бяха много впечатлени от автентичната трапеза, около която седнаха на земята, а не на столчета. Научиха, че при ставането си от масата най-възрастният мъж е приведен – за да тежат класовете, а не да стърчат празни и прави нагоре. Казаха молитвата, видяха как се прекъдява трапезата -  за да излязат лошите сили от дома. Учителката им разказа, че първото парче на бъднивечерната питка за Света Богородица се дава на дядото, след това от нея получават големият син, малкият син, след това свекървата, снахите - голямата и малката, и накрая децата. А не като сега – първо да се дава на децата.


Автентични бяха и носиите на трите учителки – те са на бабите на Маринова.


На децата много им хареса пресъздаването на обичаите, много се вълнуваха. Когато свършеше репетицията, веднага питаха: Госпожо, кога пак ще дойдеш, сподели Гергина Маринова.