Социално предприятие „Помощ в дома и градината“ ще бъде създадено в Община Добричка

Общинско социално предприятие „Помощ в дома и градината“ ще бъде създадено на предстоящо си заседание Общинският съвет на Община Добричка. На сесията ще бъде предприет и Правилник за организацията и дейността му.

Социално предприятие „Помощ в дома и градината“ ще бъде създадено в Община Добричка

Общинското социално предприятие ще се реализира по проект „Помощ в дома и градината“ генератор на социална възвръщаемост в община Добричка” по  оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, спечелен от Общината. Договорът бе подписан от кмета инж. Тошко Петков.



Общата стойност на проекта е 180 273.91 лева, размерът на европейското съфинансиране е 153 232,82 лева /85 процента/,  а на националното - 27 041,09 лева /15 на сто/. Периодът на изпълнение е от 7 юни т. г. до 21 декември 2019 година.

Общата цел на проекта е подобряване качеството на живот на лица в неравностойно положение в община Добричка, давайки им право на избор, независимост и достойнство, посредством разнообразни дейности за социално включване и интеграция на пазара на труда.

В проекта ще бъдат включени 30 души: хора с увреждания, лица в неравностойно положение на пазара на труда и други социално изключени лица.

Сред дейностите по проекта са психологическо подпомагане и мотивиране на лица от уязвимите групи за включване в заетост, социална и професионална интеграция на представители на уязвимите групи в сектора на социалната икономика. Ще бъдат предоставени обучения по професии „Работник в озеленяването“ и „Социален асистент“. Ще бъде закупено оборудване, свързано с дейността на социално предприятие „Помощ в дома и градината“, както и на новосъздадените работни места. Ще бъде осигурена подкрепа за осигуряване на заетост за период от 12 месеца в социалното предприятие на лица от целевите групи.