Земеделската комисия гласува три промени в Закона за собствеността

Земеделската комисия разгледа на извънредно заседание промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Земеделската комисия гласува три промени в Закона за собствеността

Гласувано бе удължаване на срока за потвърждаване до 31 юли 2018г. Също така бе прието  потвърждаването на договорите за наем над 1 година, които не са сключени със собственик/съсобственик, само в случай, че не е уговорено в договора при наемане. Третата промяна, около която се обединиха народните представители бе да отпадне изискването за удостоверяване на съдържание.



Земеделският министър Румен Порожанов пое  от своя страна ангажимент екипът му да разработи и изпрати указания към областните дирекции, общинските служби и неправителствения сектор.

В Земеделска комисия, изпълнителният директор на Асоциацията на земеделските производители в България Таня Дъбнишка, заяви, че промените удовлетворяват очакванията на бранша и са в хармония с дискусиите, водени през последните седмици. През последните две седмици бяха водени много дискусии и получихме пълната подкрепа на земеделското министерство, допълни Дъбнишка.

Припомняме Ви, че последните промени в закона за собствеността предизвикаха недоволство сред земеделските производители. Според текстовете, в случай че договорите за наем  на земеделски земи над една година не бъдат препотвърдени съобразно последните промени, те трябва да бъдат автоматично заличавани. Браншът настоя  за спешни мерки за промяната на това условие. Утежняването на голяма част от  ползвателите на земеделски земи по двустранни споразумения  може да доведе до хаос в предстоящата кампания, категорични са браншовиците.