С над 50 % пада таксата за лабораторни изследвания за износ на дребни преживни животни

С над 50 % пада таксата за лабораторни изследвания за износ на дребни преживни животни
С над 50 % ще падне таксата за лабораторни изследвания за износ на дребни преживни животни.

Това заяви пред „Агрозона“ Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Това ще се случи най-вероятно до края на месеца, сподели Синапов. В момента животновъдите, които желаят да изнасят трябва да плащат за проби 50 лв., което се явява много обременяващо предвид стойността на едно живо дребно преживно животно. „Тези изследвания трябва да ги има задължително, но друг е въпроса, че в България сме останали с най-високата такса за целия ЕС. Тя ще се коригира, за да може да бъдем конкурентоспособни“.


Прави се всичко възможно за да не се натоварва купувача, защото когато пробите оскъпят, то той ще се насочи да купува от друго място на по-ниски цени и по този начин ще заобиколи българските производители, допълни Бойко Синапов.


Другото нещо, което ще подейства добре за нашите производители е директно да се изнася от фермите без депа и прекупвачи, категоричен е той.


Припомняме, че през септември турските пазари бяха отворени за България. За дребните преживни животни се доуточняват подробности около вземаните у нас проби за заболявания като син език например. Изследванията се изискват от турска страна.

Източник: Agrozona.bg
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+