Милко Пенчев предлага Общински съвет - Добрич да се обяви срещу добива на газ в тошевско

Декларацията ще бъде разгледана от постоянните комисии и подложена на гласуване на сесията в края на месеца. Длъжни сме пред бъдещите поколения да запазим Добруджа като плодородна и изключително уникална със своите природни дадености земя и да не допуснем тази неприсъща, вредна и с нищо недопринасяща за развитието на региона дейност, смята Милко Пенчев.

Милко Пенчев предлага Общински съвет - Добрич да се обяви срещу добива на газ в тошевско

На днешното заседание на Общински съвет - Добрич общинският съветник Милко Пенчев представи пред колегите си проект на декларация срещу проучванията и добива на газ в съседната община Генерал Тошево. Областният координатор на АБВ смята, че Общински съвет - Добрич трябва официално да се обяви срещу инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" АД, защото дейностите ще засегнат целия регион, включително и община Добрич, която се явява засегната страна в случая. Това е така, защото водоносният хоризонт, познат като Малм Валанж, разпростиращ се почти под цяла Североизточна България, ще бъде подложен на риск, тъй като всички предвидени сондажи ще преминават през него.



"Щом става въпрос за подземните води на Добруджа, единствен  източник на питейна вода и вода за бита, при това най-скъпа в страната, не трябва да се допуска дори и един процент риск от замърсяване, намаляване на дебита и или евентуалното й изчезване!", се казва в проекта на декларацията.

В нея се отбелязва още, че дейностите са предвидени в силно сеизмичен регион, точно на разлома на планината Вранча, което води до сериозни опасения, че могат да бъдат провокирани земетресения с пагубен ефект върху живота на хората в цяла Североизточна България.

"Множеството сонди и съпътстващото ги оборудване, шумът и вибрациите, както множеството газопроводи и тежка транспортна техника, ще повлияят изключително негативно на земеделието и пчеларството, което ще доведе до постепенно спадане на добивите, съответно на рентите, които се явяват основен източник на средства за местните хора!", се казва още в предложението на местния лидер на АБВ.

Планирано е декларацията да включва още: "Имайки предвид огромния риск, който крие реализацията на инвестиционното предложение, ние се обявяваме против тази неприсъща, вредна и с нищо недопринасяща за развитието на региона дейност! Ние сме длъжни и пред бъдещите поколения да запазим Добруджа като плодородна и изключително уникална със своите природни дадености земя!".

Предложението ще бъде разгледано от постоянните комисии на общинския съвет, след което на следващото заседание, насрочено за 31 октомври, ще се гласува дали Добрич официално ще се обяви с декларация срещу проучванията и добива на шистов газ край Спасово и Рогозина.