Ретроспективна изложба на Петър Петров в Художествена галерия - Добрич

На 25 септември от 11.30 ч. в две зали на художествената галерия ще бъде открита изложба на Петър Петров. В нея са включени творби от ателието на художника, както и от Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, галериите във Варна, Силистра, Търговище, Добрич и др.

Ретроспективна изложба на Петър Петров в Художествена галерия - Добрич

Представени са живописни картини от различни творчески периоди, графика, рисунки и керамика. Интерес представлява макетът на кинетичната пластика "Посоки", реализирана през 1977 г. за Автогара - Добрич. Част от декоративно-монументалните творби на Петър Петров могат да се видят в мултимедийна презентация.

Художникът е роден на 8.01.1946 г. в Добрич. Завършва Техникума по механотехника в града. През 1970 г. е приет в Художествената академия – София, специалност "Живопис"  в класа на проф. Ненко Балкански. След дипломирането през 1975 г., работи в Добрич като художник на свободна практика. Работил е като главен дизайнер на модна къща "Рила" и дизайнер на курортен комплекс Албена. Член е на СБХ от 1985 г. В периода 1977-1990 г. е в Художествения съвет на Дружеството на художниците в Добрич. От 1989 до 1994 г. е председател на Дружеството на художниците, а от 1991 до 1994 г. е член на Управителния съвет на СБХ - София.

Творби на Петър Петров са притежание на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, Художествена галерия „Никола Маринов“ - Търговище, галериите в Русе, Балчик, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и др.

Творческата му биография включва проектиране и изпълнение на музейни сбирки; фотоизложби на модулен принцип; приложна графика – проекти за тиражиран плакат, корици, грамоти, илюстрации; плакети, папки с графика и др.

Петър Петров е художник с отношение към проблемите на заобикалящата ни среда и е автор на декоративно-монументални пана и дизайнерски решения в Добрич и региона. Реализирани обекти са Изчислителен център Добрич – керамично пано и решетка; Автогара - Добрич - модулни бетонни тела за сядане, декоративни преградни бетонни решетки, фонтан, цветарници, кинетична металопластика "Посоки"; декоративни пана алуминий и керамика /в колектив/; Дом на здравния работник - декоративна бетонна ограда; дом-паметник „Йордан Йовков“ - авторска облицовъчна керамична плочка; оформление на постоянната му експозиция; град Тервел - пластично решение в бетон на герба на града; Първа градска поликлиника – Добрич - рисувана керамика; Дворец на културата  и спорта - Варна - авторска керамична плочка за декоративно оформление за стени и водни площи; Дом на книгата - Добрич /в колектив/, в КК „Албена“: хотелл „Вихрен"-  декоративни пана и колони; хотел „Лагуна Маре" – рисувана керамика „Аквариум“ и фонтан; хотел „Малибу“ – витраж; бетонни капители; автор е на уникални разработки на бетонни плочи за обекти във Варна, Балчик, Албена, Добрич, София и др.

Изложбата ще продължи до 30 октомври.