Проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование" в СУ "П. Р. Славейков"

СУ "П. Р. Славейков" - Добрич бе избрано за пилотно училище за апробиране на модела за кариерно ориентиране на учениците на ниво училище по проект на МОН "Система за кариерно ориентиране в училищното образование". През учебната 2016/2017 година бяха обхванати ученици от първи до дванадесети клас и се проведоха занятия в 12 пилотни паралелки, съгласно календарния план за работата на училищния екип по апробиране.

Проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование" в СУ "П. Р. Славейков"



Програмата за кариерно ориентиране на учениците е изцяло нов продукт без алтернатива до момента. Тя предлага както множество нови нестандартни и интересни идеи, така и усъвършенстване и надграждане на знания, умения и навици, придобити от учениците в образователно-възпитателния процес. Програмата е от особено значение за училищното образование и моментът за нейното съществуване отдавна е настъпил.

Класни ръководители на пилотни паралелки споделят в края на учебната година задоволството си от участието на учениците в проекта.

"Макар и малки, децата бяха заинтригувани и адекватно насочени при решаването на конкретни проблеми, пред които са изправени и изборите, които правят и в училище. Особено ползотворна се оказа срещата с родители, които представиха особеностите на своята професия, пътят, който са извървели за своята професионална реализация и трудностите, които са срещнали. Кариерните консултанти, в ролята си на посредници, удовлетвориха любопитството на децата за характеристиките и на други професии и с какво конкретно се занимават хората, които ги упражняват. Това определено провокира учениците да разговарят помежду си и със своите родители по въпроси, засягащи бъдещото им професионално развитие." - Пенка Събева, класен ръководител на 5 б клас.

"За всеки човек от особено значение е професионалната реализация и развитие. Това решение е едно от най-важните в живота ни, за което трябва да се подготвим отговорно. За учениците от седми клас този въпрос е особено актуален, защото те се намират на кръстопът в живота си, когато избират училището, което ще ги приближи максимално към желаната професия.
Неминуемо учениците разговарят по този въпрос с родителите си, но те са ангажирани, а и не са достатъчно компетентни. Ние, учителите, също не сме достатъчно актуални и атрактивни, за разлика от професионалистите кариерни консултанти. Темите, които разглеждаха през учебната година, бяха свързани със самопознанието /интереси, склонности, силни и слаби страни/, стил на учене и умения за ефективно учене, познания за училищното образование и предметите, както и алтернативите за образование и обучение.
Учениците участваха в интерактивни и аналитични упражнения за връзки между професии, индивидуални качества и интереси. Кариерните консултанти помогнаха за тяхното израстване и себеопознаване." - Мая Кондова, класен ръководител на 7 г клас.

"Проектът за кариерно ориентиране се оказа изключително подходящ за учениците от XII клас в нашето училище. Темата за избор на професия и адекватно насочване на усилията на абитуриените за бъдеща реализация беше в центъра на вниманието им през последната година в училище. Проведените симулации на интервю за работа, тренингите, дискусиите и практическите упражнения бяха много полезни, по думите на самите ученици, за да добият по-голяма увереност при реални ситуации за търсене на работа. Благодарение на дейностите по проекта забелязах повишаване на мотивацията им за по-добро представяне на кандидатстудентските изпити и по-отговорно отношение към избора на професия. Учениците споделиха и задоволството си от участието си в проекта във връзка със запознаването с условията и изискванията на пазара на труда и много полезната информация за работодателските организации и бизнеса в региона, служби по заетостта, държавни и общински власти, участващи и регулиращи пазара на труда." - Силвия Стойчева, класен ръководител на 12 а клас.

Професионалната реализация е съществена за удовлетвореността на индивида и усещането му за пълноценен живот. Семейството, училището, обществото и отношенията в него пряко влияят и формират индивидуалността на детето, както и изборите, които то прави и решенията, които взема. Практическата приложимост на Програмата за кариерно ориентиране е свързана с подпомагане на професионалното самоопределяне на ученика и вземане на правилно решение при избора на професия. Програмата формира познавателна активност у децата, стремеж към себепознание, желание за намиране на най-подходящата и удовлетворяваща алтернатива.

Прилагането в СУ "П. Р. Славейков" на програмата за кариерно ориентиране, която e максимално гъвкава и с възможност за адаптиране в зависимост от особеностите на децата, промени ситуацията и подпомогна учениците да идентифицират възможностите, да изследват алтернативите  и да дефинират професионално бъдеще, което да ги удовлетворява. През цялата учебна година учениците, подпомагани от координираните усилия на кариерните консултанти, членовете на пилотния педагогически екип, на учители и родители се учиха как да учат, как да работят, как да се подготвят за предизвикателствата на бъдещето.