Приключи кампанията на КНСБ "Възстани за правата си" - вижте в кои фирми откриха нарушения

В рамките на кампанията бяха организирани приемни на КНСБ в малките общини Тервел, Балчик, Генерал Тошево и Каварна, в които юристи на синдиката консултираха работниците за нарушените им права.

Приключи кампанията на КНСБ "Възстани за правата си" - вижте в кои фирми откриха нарушения

Много малко са гражданите, възползвали се от тези приемни, за да сигнализират за нарушения на трудовите права, заяви регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. Общо през този период - 25 човека са минали през тези приемни в цялата област, а в организираната от КНСБ подписка са се включили 103-ма граждани в защита на трудовите, гражданските, синдикалните и осигурителните права.



Най–често нарушаваните права от работодателите, събрани по време на кампанията, са неизплатените работни заплати и обезщетения, нерегламентирано полагане на труд през почивните дни, грубо и унизително отношение към работниците и служителите и незачитане на достойството им, работа повече от 8 часа в охраняемите обекти, забрана на правото на ползване на платен годишен отпуск на работниците и служителите, натиск за прекратяване на трудовите договори по взаимно съгласие, за да не се изплащат обезщетения и при провеждане на интервютата и конкурсите – поставяне на изисквания за свободен режим на работно време, препоръка да не се ползват болнични и отпуски и т.н.

В Агенция за сигурност и отбрана „Сириус“ ООД има неразплатени работни заплати на работниците и служители от м. декември 2015 година. Има много други предприятия със завабяне на изплащане на работните заплати и дължимите осигурителни вноски - „Св. Никола“ ООД Добрич, „Тюхе – Илиев", Атанасова и Сие СД - Добрич, комплекс „Русалка“ и др.

Санкционирането чрез удръжки от работните заплати във ВиК Добрич за неизпълнение на трудови задължения е грубо нарушение на законодателството, заяви Гинка Василева.

Работа повече от 8 часа през работните дни от седмицата по различни поводи – спешни поръчки и договори, малко работници и голям обем работа през определени периоди на годината и по 6 часа в събота под прикритието на сумираното изчисляване на работното време - така целогодишно се работи в голяма част от шивашките и обувните предприятия, строителство, производство на мебели. В края на определения от работодателите период на сумирано изчисляване на работното време работниците и служителите са заработили определената от закона норма часове – няма извънреден труд. Остава и проблемът със заплащането на извънредния труд – обикновено тези плащания се случват след прекратяване на трудовия договор, тъй като тогава работника и служителя се чувства свободен да се бори за правата си по закон. Страхът е повсеместен както в реалния сектор така и в публичния – работниците и служителите искат друг да се бори и защитава техните права, отбеляза Гинка Василева.

Получени са сигнали за грубо нарушение на трудовото законодателство във „ФСБ“.

Работодателите често налагат през първия или първите няколко месеца при започване на работа работникът и служителят да работи без трудов договор. Нужен е по-ефективен контрол от страна на държавните органи, смята Гинка Василева.

Силно впечатление прави страхът на гражданите, които посетиха нашите приемни – поставят проблема, но не искат да оповестят предприятието и своето име – от страха за оставане без работа, затова за голяма част от проблемите търсят съдействие след прекратяване на трудовите правоотношения, сподели регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева.