Троянският кон TTIP превзема отвътре Добруджа, България и Европа

Добрич е един от петте града, през които ще мине троянският кон, защото е голям град, в земеделски район и защото тук хората бяха най-активни в протестите срещу шистовия газ, обясни Ивайло Попов - координатор на кампанията в екологично сдружение "За Земята".

Троянският кон TTIP превзема отвътре Добруджа, България и Европа



8-метров троянски кон в центъра, на площад "Свобода", предизвиква днес интереса на добричлии. Повечето граждани не само го заснемат с телефоните си, преминавайки покрай него, но и проявиха желание да разберат повече за кампанията. А нейната цел е да информира българите за една надвиснала над цяла Европа опасност - Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции, което САЩ и най-вече американските мултикорпорации желаят да бъде подписано с Европейския съюз. То ще доведе да икономически, социални и екологични вреди на Европа, защото споразумението ще премахне много от националните регулации в държавите от ЕС и тук ще навлязат ГМО храни и фракинг, а всички опити за защита на здравето и социалните придобивки на европейци ще зависят от специален съд, като само 3 съдии ще решават споровете между богатите компании и отделните държави и техните граждани.


Троянският кон е символ на протестите срещу TTIP в цяла Европа. Зад красивата визия и лъскавата опаковка отвън, отвътре се крият и ще изскочат проблемите - това е общото между дървения кон, влязъл в Троя и подготвяното споразумение, обясни Ивайло Попов - координатор на кампанията в екологично сдружение "За Земята". TTIP се пропагандира като инструмент за повишаване на благосъстоянието на хората и развитие на икономиката, но целта му е да внесе неща, които не искаме в Европа - например ГМО, разясни той.


Кампанията на екологично сдружение "За Земята" започна вчера във Велико Търново, а след Добрич ще мине още през Варна, Пловдив и София.

Включихме Добрич по 3 причини - първо защото е голям град, второ - той е в земеделски район, а селското стопанство е сред най-застрашените сектори от TTIP и трето - Добрич бе много активен в протестите срещу шистовия газ, тук хората имат познания по темите фракинг и ГМО и са ангажирани с тях, заяви Ивайло Попов, който е еколог по образование.

Според него ефект от гражданските протести в целия Европейски съюз вече има и Европа прави крачки назад в позицията си за споразумението. Държави и министри вече официално се изказват негативно за определени елементи на TTIP, отбеляза Ивайло Попов. 20 министри на земеделието в държави от ЕС заявиха, че не биха подкрепили договора между САЩ и ЕС в частта му, свързана със селското стопанство, припомниха от "За Земята". Ивайло Попов даде като пример за зряло обещество германското. Германската икономика е една от малкото в Европа, която ще има полза от TTIP - там има голямо производство, което ще може да влезе на американския пазар, но хората са разтревожени за демократичните си права и не желаят корпорациите да могат да влияят на местните стандарти и регулации, обясни мотивите за протестите в Германия Ивайло Попов.