Находки от римска гробница до Великово ще бъдат изложени в историческия музей в Тошево

Аварийни археологически разкопки на римска гробница в района на село Великово са извършени през април и май.

Находки от римска гробница до Великово ще бъдат изложени в историческия музей в Тошево



Малкото село Великово в община Генерал Тошево е прочуто далеч зад пределите на Добруджа със своето богато археологическо наследство. Намиращите се в района останки са били обект на няколко археологически експедиции, доклади на конференции и научни трудове. Най-известни са некрополите от римската епоха, откривани навсякъде в землището на селото. Съчетанието между богат инвентар и масивни гробни съоръжения говори за специфичен погребален обред, който учените свързват с местно гето-дакийско население.

Провинциалната римска култура в тази част на Добруджа се отличава със своето богатство и разнообразие. Пример за това е и новооткритата в района на село Великово римска гробница. Тя е трапецовидна, с двускатен покрив. Ориентирана е по посоките на света. Стените й са изградени от местни, грубо обработени камъни, споени и обилно измазани с бял хоросан. Входът към гробницата е изграден от каменни плочи. Разположен е от изток към изгрева на слънцето. В дясно от него е оформена ниша, в която е била поставена урна с останки от кремация. Непосредствено пред нишата е оформена площадка за гробни дарове, северно от нея е стъпаловидно издигнато погребално ложе. Там бяха открити човешки кости. Гробницата е била семейна, като погребенията в нея са извършвани на етапи и по различен ритуал, с трупополагане и трупоизгаряне. Съоръжението е наподобявало къща – последен дом на покойниците. В нея са били положени и множество гробни дарове, с цел да послужат на погребаните в задгробния живот. Те за съжаление са разграбени от иманярите, които са проникнали и осквернили запазилия се почти две хилядолетия гробен комплекс.

При извършените спасителни археологически разкопки бяха открити фрагментирани разлата купа и глинена лампичка.

Научен ръководител на разкопките е Боян Тотев, а зам. научен ръководител е Добри Добрев – археолози при РИМ – Добрич.

Находките вече са реставрирани и в близко бъдеще ще бъдат изложени в Исторически музей – град Генерал Тошево, който организира и финансира археологическите разкопки.