Над 200 съвременни български книги бяха дарени за библиотеките в областта

До читателите от малките населени места ще достигнат произведения на Милен Русков, Алек Попов, Мариан Желев, Стефан Продев, Блага Димитрова, Стефан Кисьов, Галин Никифоров, Едвин Сугарев, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова, Петя Дубарова, Калин Донков, Любен Бешков, Валентина Добринчева и др.

Над 200 съвременни български книги бяха дарени за библиотеките в областта

През месец април Общество на писателите Варна и Регионална Библиотека "Дора Габе" град Добрич се обединиха около кампания за набиране на книги от съвременни български автори. Инициативата е с цел попълване читалищния фонд в малките населени места на Област Добрич. Кампанията протече успоредно с конкурса, организиран от Общество на писателите на тема "По думите ще ги познаете", където целта е спечелилите автори да станат патрони и съорганизатори на дарението.



Кампанията "Спечели, за да дариш" е с благотворителна цел и се стреми да улесни достъпа до настоящото родно изкуство чрез читалищните библиотеки в малките населени места, които не разполагат с нужния фонд за закупуване на нови книги. По този начин жителите се лишават от възможността да се докоснат до съвременната българска литература.

Дарителската кампания „Спечели, за да дариш” в Добрич събра над 200 издания от български автори, издадени след 1989 г. Сред дарената литература са произведения от Милен Русков, Алек Попов, Мариан Желев, Стефан Продев, Блага Димитрова, Стефан Кисьов, Галин Никифоров, Едвин Сугарев, Захари Карабашлиев , Здравка Евтимова, Петя Дубарова, Калин Донков, Любен Бешков, Валентина Добринчева и др. Дарението включва и периодични издания за литература.

Дарената литература ще бъде разпределена за читалищните библиотеки в област Добрич от Регионална библиотека „Дора Габе”.

Инициатор на кампанията в Добрич е писателят Мариан Желев, който споделя мотивите си за начинанието: „Много е важно книгите да намират своите приятели по всички кътчета на България. А и не само. Читалищните библиотеки, Регионалните и всички места, където се съхраняват книгите, за да имат хора достъп до тях - са толкова важни, колкото и ценностите, които държим да използваме в живота си. Не случайно говоря по този начин - надявам се тази кампания да не е инцидентна, че набирането на книги за малките читалищни библиотеки ще е само повод да покажем колко е важно общуването със словото. От своя страна ще дам всичко по силите си, за да привеждам доказателства именно за ползите от това общуване”.