Каравальо дари портрети на Нели Божкова на родния им Добрич

Картините ще бъдат изложени в Огледална зала "Нели Божкова" и Художествена галерия - Добрич.

Каравальо дари портрети на Нели Божкова на родния им Добрич



Днес, на 25 май - деня, в който през 1947 година в Добрич е родена Нели Божкова, художникът Валентин Карапетров - Каравальо дари два портрета на оперната прима на Община Добрич в присъствието на заместник-кмета Емилия Баева и много свои приятели от родния Добрич.

Двамата артисти от Добрич - Валентин Карапетров и Нели Божкова, се сприятеляват в Берлин - през 80-те години те работят заедно в местната опера, в която Каравальо е реквизитор.


Портретът на Нели Божкова е рисуван с вълген. Оперната певица е изобразена в ролята на Амнерис от "Аида". Оригиналът ще бъде изложен в залата в Добрич, която носи нейното име, а втората картина ще бъде в Художествената галерия.

Валентин Карапетров е подготвил и 3 портрета на свои колеги. Портрет на Христо Господинов - Печката той ще дари на близките му. Светлин Русев и Стоимен Стоилов ще получат свои портрети, рисувани с въглен от Валентин Карапетров.

Връзката ми с Добрич никога не е прекъсвала, тук имам роднини и много приятели, сподели роденият в нашия град през 1950 година художник, който от 40 години живее в Германия. Творчеството на Валентин Карапетров е познато по целия свят. Картините му са представяни в Китай, Япония, Индия, Канада, САЩ, гостувал е в Лондон, Париж, Барселона, Мадрид и др.


Заместник-кметът на Община град Добрич Емилия Баева подари на художника поредицата томове "История на Добруджа".

С творчеството на Валентин Карапетров - Каравальо може да се запознаете по-подробно от неговия сайт (ТУК).