Къде би се скрил Кадафи в България?

С разгарянето на размириците в Либия, сериозните анализатори и специалисти се заеха с разчепкване на същината на конфликта и евентуалните последици от него. Хилари Клинтън предупреди, че Полковника трескаво се опитва да избяга, а конспираторите пламенно започнаха да плетат своите теории за това къде е Муамар Кадафи – например в България!

Къде би се скрил Кадафи в България?
За никого не е тайна, че преди десети ноември Кадафи е бил чест гост на лидера на българската нация Тодор Живков. Муамар и бай Тошо неведнъж са се отдавали на международни дискусии, според някои слухове в тях често са се намесвали и хубави български момичета като подарък за Полковника, а Кадафи и Живковсоциалистическите българи са виждали в лицето на другаря Кадафи един благ приятел на Народната република.

А сега, когато „Зората на Одисей" е в разгара си, Триполи и Бенгази са под постоянен обстрел, а резиденцията на Кадафи е полуразрушена, никой не знае къде е самият той. Вярно, във вторник вечер той се показа за малко по телевизията, но оттогава - ни вест, ни кост. Хилари Клинтън дори предупреди, че лидерът на Джамахирията прави всичко възможно да намери къде да емигрира.

Дали като Саддам преди време се укрива по пещери и паланки, весело си живурка в някоя от неизвестните си резиденции в Джамахирията или пък вече е избягал от страната и се е понесъл към страна, неподложена на кръстосан огън.

Е, любителите на мистериите ентусиазирано допуснаха възможността Кадафи да избере за свое скривалище България.

Разбира се, шансът за това е приблизително толкова голям, колкото и Муамар да пие следобедния си чай с Обама, Дейвид и Джеймс Камерън и Елвис, но все пак - да предположим, че Полковника се е „отсърдил" на България за инцидента с двата петролни танкера в началото на 90-те, а ние сме го приели у нас въпреки драмата с медиците в Бенгази. Ако се щура из милата ни татковина - къде би отишъл и би се установил?

Варна. Защо?

Защото е почетен гражданин на морския град от 1983г. и му е присъден почетния знак „Ключ на град Варна". По принцип няма данни Кадафи някога да е ходил в морската ни столица, но пък става дума за хубав град, а Муамар е ценител на естетиката. Шансът да е във Варна - 10%. Кадафи впрочем е почетен гражданин и на София, но столицата не влиза сред възможностите - причината е, че след удостояването със званието на 16 юни 1978, на 15 май 2007 то му е отнето. Така че шансове за София - 0%.

Добрич. Защо?

Както BNews писа в началото на март, на младини Кадафи е бил на обучение в тогавашния Толбухин. В периода между 60-те и 70-те години младият Муамар е бил възпитаван в тайните на телекомуникациите и използването им като СРС-та от нашите тайни служби. След това пък отмарял в Албена. Е, младежките години никога не се забравят, а престоят на Кадафи в златна Добруджа със сигурност не е бил нещо, което не би повторил. Шансът да е в Добрич и да прескача до Албена - 18%.


Сливен. Защо?

Под „Сините камъни" Муамар Кадафи е бил само веднъж - през 1983. Тогава либийският лидер е получил почетния знак на града, въпреки че според архивите на общината в момента такова нещо не се е случило. Снимки обаче доказват, че Полковника е бил на сливенската гара, като според допълнителните информации дори е похапнал в ресторанта до БДЖ-то. Не сме убедени, че храната там е била на твърде високо ниво, но ако се е усладила на Муамар, изглежда симпатична версията да се върнал там да мушне едно шкембе например. Шансовете на Сливен - 32%.

Правец. Защо?

Една от веселите случки между Кадафи и Живков е когато бай Тошо трябвало един час да чака либийския лидер, понеже той решил да си удължи обедната дрямка. В крайна сметка се оказва, че неведнъж Полковника е гостувал на бай Тошо в родния му Правец. Нещо повече - в местния музей в момента там се съхранява специалният подарък от Либия към България - седло за камила. Не че сме имали или имаме много камили, но подаръкът си е подарък. А нищо чудно Кадафи да е изпитал носталгия по доброто старо седло и да се е отбил да хвърли един поглед всичко наред ли е с него. Шанс да е в Правец - 40%.