Костадин Костадинов: Иманярската мафия копае абсолютно безнаказано

Не е трудно да бъдат заловени иманярите, но те си плащат някъде, за да действат безнаказано от години, смята директорът на Регионален исторически музей - Добрич Костадин Костадинов.

Костадин Костадинов: Иманярската мафия копае абсолютно безнаказано

Той свика извънредна пресконференция във връзка с получения днес отказ на Окръжна прокуратура да образува наказателно производство по сигнал на музея. Изключително съм възмутен от това, което се случва, защото то не е прецедент, заяви Костадин Костадинов.



При редовен обход на 17 февруари екип на РИМ - Добрич установява, че скитска могила от 6-7 век преди новата ера край село Ваклино, намираща се на по-малко от 100 метра от главния път Дуранкулак - Варна, е разбита. Иманярите са изкопали 6-метрова дупка, разбивайки всичко в търсенето на монети. Подаден е синал в полицията в Шабла, който е прехвърлен към местната районна прокуратура, а от там към окръжна.

Заместник окръжният прокурор Пламен Николов е издал отказ за образуване на наказателно произовдство. Сред мотивите му се посочва, че престъплението може да бъде извършено само при умисъл, а няма как да се докаже, че лицето, извършило изкопа, е знаело, че копае в надгробна могила, която е паметник на културно-историческото ни наследство. Според прокурора липсват достоверни данни кога е извършен изкопът и не може да се прецени дали давността на престъплението не е изтекла. Като мотив за решението се посочва още, че липсват данни дали въобще в могилата е имало ценни за културното ни наследство предмети.

РИМ - Добрич може да обжалва това постановление пред Апелативна прокуратура - Варна, но Костадин Костадинов не вижда смисъл. Иманярската мафия копае абсолютно безнаказано, смята той. Въпреки че по закон се предвижда наказание от 1 до 4 години, дори когато ги хванем на място в изкопа с металотърсачи и кирки, заснемем с камера лицата и колите им - накрая иманярите получават предупредителен протокол повече да не правят така, коментира директорът на музея. Според него с тези си действия държавата казва на всеки: Идете, копайте, унищожавайте, грабете и изнасяйте културни ценности, без въобще да ви пука и да ви дреме.

Няма обект в областта, който да не е разбиван, включително вече се посегна и на скалните манастири, няма логика те да се разбиват, защото в тях няма какво да се открие освен скали, но уникалната, запазена скална църква на 2 етажа над село Църква вече е унищожена, съобщи Костадин Костадинов.

За да се осъществят разкопки на могилата край Ваклино, с които да се запази всичко в нея и тя да се превърне в обект на културно-исторически туризъм, РИМ - Добрич се нуждае от около 20 000 лева. След 1989 година държавата не е давала пари на музея за археологически разкопки.

Иманярите са изкопали 6-метрова дупка в могилата край Ваклино.

Според прокуратурата не може да се докаже кога е извършен изкопът, според Костадинов ясно се вижда, че следите са от тази година.

Иманяри от цяла България и чужбина идват да си пробват късмета на Залдапа - древнотракийско селище, до село Абрит. Дупките им достигат до 8 метра. Търсят се основно монети, всичко останало се троши безжалостно.