Искра Михайлова: Забраних строителството в зона Калиакра със специална заповед

Подготвяме сигнал до прокуратурата заради издадено разрешение за нов ветропарк, заяви министърът на околната среда и водите.

Искра Михайлова: Забраних строителството в зона Калиакра със специална заповед

Има проекти в сферата на управлението на водите, в които са намерени недостатъци при провеждането на обществените поръчки, каза в ефира на ТВ7 министърът на околната среда и водите Искра Михайлова във връзка с одита на Европейската сметна палата и опасността за средства по ОП „Околна среда“. Министърът отбеляза, че нарушенията касаят смесване на критерии и неясни изисквания. Михайлова изтъкна, че проектите, които са попаднали в извадката за проверка, са три, а другите проекти още не са проверени. „Ние очакваме такива одити, защото те са рутинни“, обясни министърът и изрази опасенията си, че ще има проблем, ако има грешка в първия проверяван пакет и тази грешка се окаже системна.



Министърът изтъкна още, че по данни на Европейската агенция за опазване на околната среда България е на последно място по оползотворяване на отпадъците. „Това е изоставане с огромно значение, тъй като това налага на общините да правят непрекъснати инвестиции в изграждането на депа, тоест да трупаме отново отпадъци“, обясни министърът.

„На нашето правителство се падна да спасяваме неспасяеми оперативни програми, по които има възражения. Падна ни се да обясняваме защо ще бъдат загубени пари, защото са направени процедури през 2011г.“, подчерта министър Михайлова. На въпрос за наказателните процедури по ОП „Околна среда“, министърът изтъкна: „Работим активно и имам надежда, че няколко от процедурите в сферата на биоразнообразието ще бъдат приключени“. Министърът изтъкна още, че по брой на процедури страната ни е на седмо място в ЕС.

„Забраних строителството в зона Калиакра със специална заповед“, заяви министърът на околната среда и водите. „През 2012г. се случва нещо необяснимо, което трябва да бъде проверено от българската прокуратура и за което ние в момента подготвяме сигнал“, добави Михайлова. Тя изтъкна, че Регионалният инспекторат е издал разрешение за строителство на нов ветропарк, при положение че от години сме в процедура. Според министъра става дума за решение, което противоречи на интересите на страната. „Трябва да се изработят планове за управление на зоните“, каза  министърът на околната среда и водите.