Карамба – най-добрият или нищо!

За подобрена коренова система, раннен контрол на болестите и повишена студоустойчивост

Карамба – най-добрият или нищо!

Грижите за рапицата наесен са изключително важни за правилното и пълноценно залагане на рапичния добив. Не случайно като културата с дълга вегетация тя залага 50% от добивния си потенциал още през есента. В този критичен за рапицата период регулирането на растежа и контрола на болестите представлява едно от основните звена в растителнозащитната технология на БАСФ и е на разположение на земеделските производители под името Карамба. 



Карамба е растежен регулатор и фунгицид със системно действие. След есенно приложение в рапица растежно-регулаторният механизъм се изразява в регулиране оптималното развитие на надземната маса на растенията, като същевременно се увеличава вторичната коренова система, която е отговорна за усвояването на водата и хранителните вещества от почвата. По-този начин се образуват добре вкоренени и закалени растения, които не прорастват и са подготвени да презимуват успешно.

Фунгицидното действие на Карамба се изразява в инхибиране синтеза на ергостерол и разрушаване клетките на патогена, като по този начин се стопира неговия растеж. С контрола на болестите, особено фомата, наесен допълнително се заздравява посева за предстоящата зима, защото болните растения са по-уязвими на ниските температури.

Традиционните зимни студове в нашите географски ширини са важен фактор, с който производителите на рапица е препоръчително да се съобразят. От голямо значение при рапицата е прилагането на растежен регулатор за повишаване на стодоустойчивостта на посева наесен. Измръзването на рапичните растения се обуславя, както от наличието на ниски температури, така и от стадия на развитие и степента на закаляване на растенията. Най-уязвими на измръзване са малките и прерасналите растения. Повредените от измръзване растения, ако все пак оцелеят, изостават в развитието и образуват малко на брой шушулки.

За да избегнете опасността от измръзване и за да не се налага да разоравате посевите през пролетта е необходимо да подготвите растенията за презимуване. Това се постига като се регулира оптималното развитие на надземната маса, а същевременно се стимулира развитието и на подземната. Не е желателно да се допуска оголване на кореновата шийка и изтегляне. Важното е растенията да се задържат ниско долу до земята, с добре оформена розетка с 8-12 листа. За да подготвите посевите за предстоящите ниски зимни температури и за да им осигурите силен старт през пролетта, без наличието на зарази, важна роля играе прилагането на растежения регулатор и фунгицид Карамба.  

Оптималният момент за приложение на Карамба през есента в рапица е фаза 4-6 лист – розетка. За едновременна борба и срещу неприятели, Карамба отлично се смесва с инсектицидите Вазтак Нов или Дурсбан.

Използването на фунгицид с растежно-регулаторен механизъм е наложила се важна практика при есенните грижи в рапица. Подобряването на подземните и надземните части, предпазването от болести и измръзване гарантират оптимален брой растения на квадратен метър и отличен старт напролет.    

С Карамба Вие си осигурявате рапичен посев с оптимално развити здрави растения готови да посрещнат ниските зимни температури.

Големият брой успешно презимували растения са застраховка на Вашата инвестиция!