Добричкият окръжен съд потвърди ареста на 52-годишен, разследван за убийство от 2008 г.

Добричкият окръжен съд потвърди ареста на 52-годишен, разследван за убийство от 2008 г.
Добричкият окръжен съд не уважи молбата на 52-годишния Нико Василев от с. Росен, община Ген. Тошево да бъде изменена наложената му мярка за неотклонение задържане под стража. Той е обвиняем за това, че на 27.12.2008 г. умишлено е умъртвил 53-годишен мъж от гр. Балчик.

Адвокатът на Нико Василев помоли подзащитният му да бъде поставен под домашен арест. Той посочи, че задържаният не е в добро здравословно състояние, приключила е работата на разследващите органи с него и няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Нико не се е укривал или пречил на разследването и преди неговото задържане през юли 2010 г. Според защитника предположението за неговото авторство на деянието, не е прераснало в убеждение за вината на Нико.

 

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви, че молбата е неоснователна, а събраните по делото доказателства подкрепят извода, че Нико е автор деянието, за което е привлечен да отговаря. Според прокуратурата приложените експертизи показват, че здравословното му състояние позволява той да остане в Следствения арест. Държавният обвинител посочи, че законът задължително изисква да се приложи най-тежката мярка за неотклонение спрямо лице, обвиняемо за престъпление, което се наказва с 10 и повече години лишаване от свобода.

 

Добричкият окръжен съд след като обсъди становищата на страните и представените доказателства, прецени, че не са налице обстоятелства за промяна на мярката за неотклонение, наложена на Нико. Представена по делото експертиза оборва версията, че обвиняемият е извършил деянието в състояние на раздразнение. Тя сочи вероятността, той да бъде привлечен за по-тежко престъпление – убийство, извършено с изключителна жестокост. Съдът взе предвид, че делото е пред приключване. Съдът отчете като реална опасността той да окаже противозаконно давление на свидетели.

 

С тези аргументи Добричкият окръжен съд остави без уважение молбата на Нико Василев за изменение на мярката за неотклонение. Определението на първоинстанционния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+