Арапа от Карапелит и гаджето му ужилили с над 140 хил. евро турски мераклия за булка

Арапа от Карапелит и гаджето му ужилили с над 140 хил. евро турски мераклия за булка
Задържани са трима, извършвали трансгранична телефонна измама. Операцията е проведена от служители на ГДНП и областните дирекции в Добрич и Шумен, съобщават от МВР.

Вчера при съвместна операция на служители от сектор „Престъпления против собствеността” при ГД ”Национална полиция”, областните дирекции в Добрич и Шумен са задържани трима мъже. Установено било, че те са извършили трансгранична телефонна измама на турски гражданин на стойност около 142 хиляди евро. В хода на работата била установена схемата - под предлог „обещание за брак”, известна още като „булките” или „ало ало”.

 

През април 2011 година жена от България осъществила контакт по телефона с мъж, живеещ в Република Турция. В процеса на комуникация тя обещала на турския гражданин да замине при него и да сключат брак. За период от около 2 години, по указание на „неговата любима”, той изпратил над 60 парични превода на различни хора за покриване на пътни разходи, здравни осигуровки, разноски за лечение, прехвърляне на недвижими имоти, покриване на данъчни задължения, митнически такси и други.


В село Карапелит, област Добрич, са задържани 30-годишната Я.М. и 36-годишният С.Й., с прякор Арапа - криминално проявен и осъждан за кражби. Двамата съжителствали на семейни начала. Малко по-късно бил задържан и М.А. /34 г./, известен като Митничаря и Мемо от село Лятно, известен на служителите на реда за кражба.


От допълнително проведените действия било установено, че Я.Н. е контактувала с жертвата, а С.Й. и М.А. осигурявали лицата, на чието име да се изпращат преводите.


Криминалистите установили 12 души, живеещи в областите Шумен и Добрич, които са участвали в престъпната схема - получатели на парични преводи. Срещу минимално заплащане те предоставяли личните си карти за получаване на преводите, на тяхно име са регистрирани SIM-карти, ползвани при извършване на измамата.

 

В хода на акцията били проверени 11 адреса. Иззети са множество мобилни апарати, над 40 SIM-карти на български мобилни оператори, гръцки, турски и румънски SIM-карти, картодържачи, документи от парични преводи, изпратени от пострадалия, бележници, договори за предоставяне на мобилна услуга и други.


Образувано е досъдебно производство. На Я.М. и С.Й. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 210 от НК, задържани са за срок до 72 часа. Предстои да бъде повдигнато обвинение и на М.А., който в момента е задържан с полицейска мярка за 24 часа.


Работата по случая продължава.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+