Двама младежи са подсъдими за държане на марихуана

Районен съд – Балчик е насрочил за утре наказателно дело срещу 24-годишния Ив. Юр. М. и 21-годишния Д. Р. Ст. от Плевен.

Двама младежи са подсъдими за държане на марихуана

Районна прокуратура е предявила срещу тях наказателно постановление, с което предлага да бъдат признати за виновни в това, че на 17.08.2012 г. в курортен комплекс „Албена” и в с. Кранево, община Балчик, в съучастие като извършители без надлежно разрешително са държали високорисково наркотично вещество – 6 пакетчета с общо 8,55 гр. марихуана на стойност 51,30 лв. Държавното обвинение предлага те да бъдат освободени от наказателна отговорност и наказани с глоба.



Досъдебното производство е установило, че двамата подсъдими си закупили от неустановено лице от Плевен марихуаната, за лична употреба по време на почивката им в Кранево.


На 14.08.2012 г. те се настанили в хотел в курортното селище и държали наркотичното вещество в стаята си. Периодично вземали от общото количество, за да го ползват.


На 17.08.2012 г. в курортен комплекс Албена били извършени обиски на подсъдимите. У Ив. М. била намерена суха тревна маса, поставена в полиетиленово пликче във формата на топче. У Д. Ст. била открита суха тревна маса, поставена в 2 полиетиленови пликчета. Разследващите претърсили стаята, в която двамата обвиняеми били настанени. Там били открити още 3 пликчета със суха тревна маса.


Районна прокуратура – Балчик приема, че предвид количеството и стойността на предмета на престъплението, необремененото съдебно минало на двамата подсъдими, направените от тях самопризнания, разкаянието и добрите им характеристични данни, извършеното от тях деяние е маловажен случай.


Държавното обвинение посочва, че тъй като младежите не са осъждани и от стореното от тях престъпление не са настъпили вреди, има основания те да бъдат освободени от наказателна отговорност и да им се наложи наказание по административен ред.