Бойко Борисов призовава българите да гласуват против себе си

Енергийната сигурност е ключов момент от националната сигурност, а изграждането на АЕЦ „Белене” означава влизането на България в друго индустриално качество. В рамките на три години премиерът сменя позицията си, но чрез последната той призовава хората да гласуват против собствените си интереси.

Бойко Борисов призовава българите да гласуват против себе си
Това заяви на среща с журналисти в Добрич депутатът от БСП Румен Петков. Със спъването на проекта, обслужваме интересите на Румъния и Турция и ако не изградим нова мощност, след 25 години ще излезем от ядрения енергиен пазар. Това засяга всеки дом, човек и семейство, каза още Петков и заяви, че цената на тока от АЕЦ е 6-7 пъти по-ниска от ВЕИ, 2-3 пъти по-малка от ТЕЦ и единствено държавната Марица 2 се доближава като цена до нея. Според него в момента сме готови да започне монтажът на първи блок в Белене. Той прогнозира пълен крах за ГЕРБ на предстоящия референдум, без да подценява ролята и на останалите опозиционни партии, които призовават симпатизантите си да гласуват „за” изграждане на нова ядрена мощност.
 
Резултатите от прякото допитване за АЕЦ ще окажат огромно влияние и върху тези от изборите. Петков смята, че сформирането на следващото правителство ще е труден процес, а в най-неизгодна позиция от това са ГЕРБ. Арогантното им поведение на самодостатъчност е пагубно в политиката, въпреки, че правителството правело всичко безогледно, за да си гарантира служебен резултат, заяви народният представител, визирайки изборния кодекс.

Информацията за цената на електроенергията, добивана от АЕЦ е била поднесена вчера, на среща на български и международни експерти, посветена на бъдещето на ядрената енергетика, организирана от Българския атомен форум, община Белене и Българската академия на науките в БАН. Един от чуждите експерти е споделил, че за АЕЦ Белене има заявен писмено инвеститорски интерес от държава, която може да си позволи, поясни Петков но не пожела да уточни за коя страна става въпрос.
 
p1160005_600 

Държавната фирма „Кинтекс” е била принудена да преведе авансово 6 млн. лв. на ВМЗ Сопот миналия септември, съобщи Румен Петков. С тези средства е трябвало да се разплатят с работниците и ключови партньори, като НЕК. От мнозинството на ГЕРБ обаче отказват в НС да бъде изслушан икономическият министър Делян Добрев, защото управляващите ги е страх да кажат къде са отишли тези 6 милиона, защото ще лъснат, като поредните дюни, каза още Петков.

Той не пропусна да отбележи и че вече 2,5 месеца не е сформирана анкетна комисия по случая с френските парашутисти край Коиловци, а отказът да бъде сформирана е откровен слугинаж на чужда държава. България е полигон, в който всеки може да си прави обучение – това е показателно, че у нас няма национална сигурност, каза още народният представител и член на НС на БСП.
 
p1160012_600