Започва Акция "Светлина"

Ще се проверяват изправността на фаровете на колите, осветителните системи и сигнализацията на велосипедите, каруците и земеделската техника.

Започва Акция "Светлина"

През започващия есенно-зимен сезон рязко се увеличават предпоставките за настъпване на тежки пътно-транспортни произшествия, главно с участието на пешеходци, заяви гл. инсп. Жулиян Минев - началник на сектор "Пътна полиция" - Добрич.


 

Основната причина е намаляващата светла част на денонощието при интензивно движение на автомобили и пешеходци в сутрешните и вечерните часове.

 

С цел ограничаване на предпоставките за инциденти по пътищата от днес до 20 ноември в цялата страна ще се проведе традиционната акция на полицията "Светлина".

 

При нея ще се следи за изправността на фаровете на автомобилите. Колите ще бъдат проверявани и за износени гуми. Ще се контролира дали велосипедистите са със светлоотразителни жилетки по тъмно, при намалена видимост и извън населените места.

 

Ще се следи за спазването на закона при пресичане, както от пешеходци, така и от шофьори. На нарушителите ще се налагат санкции. Шофьор, не дал предимство на пешеходна пътека, го грози глоба от 100 лева при първо нарушение. При второ сумата скача двойно, а освен това водачът остава за месец без книжка. Пешеходец, пресичащ на забранителен сигнал, пък ще олекне с 50 лева. Глобата за неизправни светлини на колата е 30 лева, а за износени гуми - 50.

 

В рамките на Акция "Светлина" полицаите ще извършат съвместен оглед на уличното осветление с представители на общини и кметства, а при констатирани неизправности, те ще трябва да бъдат отстранени. Ще бъде проверено и състоянието на пътните платна - хоризонталната и вертикалната маркировка.

 

През изминалия есенно-зимен период (от 1 ноември 2011 година до 1 март 2012) в Област Добрич са настъпили 203 катастрофи. От тях 35 са тежки, с 4 загинали и 44 ранени. При 12 случая са блъснати 13 пешеходци, петима от тях, пресичащи на пешеходна пътека. Двама велосипедисти също са ударени от МПС. Ранен е един водач на каруца. От тежките ПТП-та 14 са в Добрич, 8 по пътищата на община Добричка, 6 на територията на Община Балчик, 3 в Тервелско и по 2 в общините Генерал Тошево и Каварна.