На Архангелова задушница Добрич почита своите воини и загинали военнослужещи

На Архангелова задушница /3 ноември/ Добрич ще почете паметта на загиналите военнослужещи от града и всички герои, паднали за свободата на Добруджа. В 9. 00 часа ще бъде осветена новата Мемориална плоча с имената на загиналите войници при изпълнение на служебния си дълг.

На Архангелова задушница Добрич почита своите воини и загинали военнослужещи

Плочата е положена южно от паметника на Хан Аспарух и на нея са изписани имената на 23 – ма военнослужещи от Добрич, които със своето мъжество, всеотдайност и саможертва отправят своето послание към съвремието за дълг към Родината, обществото, семейството. Идеята за нейното поставяне е на дружеството на Военноинвалидите в Добрич и на майки на загинали войничета. В тяхна памет ще бъде отслужена заупокойна молитва от Старши епархийски съветник иконом Цветан Флоров от Варна в съслужение с добрички свещеници. В церемонията ще участва Кметът на Добрич Детелина Николова, общински съветници, общественици, близки на загиналите и почетен караул на Военноморските сили от Варна. Церемонията продължава във Военно гробище, където с военен ритуал ще се почете паметта на българските воини, паднали за свободата на своето Отечество.


 

В ритуала ще се включи  Представителна част от Военноморска база Варна. Военното гробище-музей в Добрич е най-голямото по площ в страната от времето на  Първата световна война. В него са погребани над 3 500 войници и офицери от шест национални армии. В Добрич в момента се изготвя поименен регистър на всички воини, които са загинали на Добруджанския фронт. По предварителни данни те са между 15 и 20 хиляди. Идеята е за всеки от тях да се събере максимално подробна информация, тъй като и до ден днешен има близки и родственици на загинали, които не знаят къде са техните гробове.

 

Община Добрич отправя покана към гражданите: Да бъдем заедно, да поднесем цвете   и запалим свещ за героите на Добруджа!