Детелина Николова: Депото край Стожер е законосъобразно

Изявление от Кмета на Добрич Детелина Николова по повод изграждане на регионална система за управление на отпадъците – регион Добрич

Детелина Николова: Депото край Стожер е законосъобразно
"Като кмет на Община град Добрич, изразявам категорично несъгласие с разпространените в публичното пространство обвинения, че изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците в регион Добрич, е свързано с незаконосъобразни действия.
Категорично заявявам, че тези твърдения не отговарят на истината, заблуждават обществото и обслужват неясни интереси с цел да дискредитират местната власт, правителството и стабилността в страната.
Проектът за регионална система за управление на отпадъците  ще обслужва население на територията на общо 9 общини - Добрич, Добричка, Тервел, Никола Козлево, Крушари, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Балчик. Той е гласуван и приет от общинските съвети на съответните Общини в региона. Проектът изразява и е изцяло подчинен на интересите на всички жители в региона за екологично и икономически целесъобразно управление на отпадъците и защитава правата им за чиста околна среда и по-добър начин на живот за десетилетия напред.
Общинските съвети са взели своите решения въз основа на задълбочени анализи за реалното състояние в общините и нуждите на гражданите, чиито интереси представляват. От своя страна органите на Министерството на околната среда и водите провеждат всички процедури по оценка за въздействието върху околната среда и екологична оценка на проекта прецизно и съобразно екологичното законодателство, включително в задължителния етап за консултации с обществеността.
Предвид това не приемам разпространените обвинения за «незаконосъобразни» действия, свързани с проекта за изграждане на Регионална системи за управление на отпадъците – регион Добрич. Твърдя, че тя съответства изцяло на изискванията на законите в Република България, защитава правата на данъкоплатците и отговаря напълно на изискванията за целесъобразно и прозрачно разходване на европейските и националните публични средства.
Искрено се надявам съвместните усилия на местната и изпълнителната власт за изграждането на това съоръжение от стратегическата инфраструктура на страната да бъде обективно оценено и освободено от клевети, а публичният диалог да съблюдава принципите на достоверност, коректност и взаимно зачитане."


Детелина Николова
Кмет на Община град Добрич