Стожерци отново са твърдо против депото

Около 40 човека от Стожер протестираха днес в Добрич срещу изграждането на депо за отпадъци край селото.

Стожерци отново са твърдо против депото

Тъй като икономическите им искания не са изпълнени, хората от Стожер отново се връщат на първоначалната си позиция - твърдо несъгласие с изграждането на депо край селото. Това заяви Димитър Платиканов - председател на вече регистрираното сдружение "Бъдеще за Стожер". Той обясни, че първата стъпка е днешният мирен протест в Добрич. За да не се допусне изграждането на депото край Стожер ще последват по-крайни мерки, включително и затваряне на пътища, а също така ще бъдат заведени и съдебни процедури.


 

Новост сред причините за недоволството е фактът, че сдружение "Управление на отпадъците - регион Добрич" ще изкупи земите около селото, необходими за депото, на цени между 330 и 700 лева. Оценката, направена от Община Добричка, е много под пазарната стойност на земеделските земи в региона, която е над 1500 лева, коментира Платиканов.

 

Той обясни, че хората от Стожер са против депото, тъй като то ще се намира в непосредствена близост до селото - най-близките къщи ще са на 1 км. и 700 метра, теренът е единственото пасище за животните от Стожер, вододайна зона е и попада в Натура 2000. Платиканов очаква депото да доведе до замърсяване на подпочвената и питейната вода. Хората от селото смятат, че е по-подходящо депото да бъде около безлюдно село, вместо до такова с над 2000 човека население.

 

Протестът започна в 10 часа пред Община Добричка, което съвпадна с началото на сесията на общинския съвет. Заседанието бе прекъснато, а кметският екип и съветниците излязоха да изслушат протестиращите. Платиканов поиска оставките на кмета Петко Петков и общинските съветници, за да дойдат на техните места хора, които ще се грижат за населението.

 

След това протестните действия се пренесоха пред Община Добрич.

 

pa310007_600 

 

pa310004_600

 

pa310016_600

 

Димитър ПлатикановДимитър Платиканов 

 

Общинските съветници прекъснаха своето заседание и излязоха навън при протестиращитеОбщинските съветници на Община Добричка прекъснаха своето заседание и излязоха навън при протестиращите