Днес е Малка Богородица

На днешния ден християните празнуват раждането на Божията майка - Пресвета Дева Мария. Празникът се нарича още и Малка Богородица. Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Днес е Малка Богородица
Българската православна църква отбелязва големия празник Рождество на Пресвета Богородица. Християните празнуват раждането на Божията майка - Пресвета Дева Мария. Празникът се нарича още и Малка Богородица. Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Това е третият празник в чест на Божията майка, посветен на нейното рождество.
 
Денят се празнува предимно от жените – да са здрави и да раждат леко. Сутринта стопанките месят голяма пита -”Богородичен хляб”, от който раздават по залъче на всеки от семейството и едно оставят за къщата. Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците, заедно с дрехи и пари. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан. На този ден де спазват забрани за различни женски домашни занятия: предене, шиене, тъкане, за чиято покровителка се смята Богородица. Между двете Богородици се присаждат и размножават повечето пролетни, многогодишни цветя и храсти. Правят се събори и обречени курбани, особено за здравето на децата.