Известен испански китарист ще свири за добричлии

На 27 юли (петък) гости на Добрич ще бъдат двама известни в музикалния свят изпълнители – Пако Диес /китара/ и Николай Йорданов /флейта/. Концертът започва от 18.00 часа пред Музея в Градски парк „Свети Георги”. Музикалното събитие се организира от Община Добрич.

Известен испански китарист ще свири за добричлии
Пако Диес започва музикалната си дейност през 1975 г. със събиране, съхранение и изпълнение на автентичен фолклор от Кастилия и Леон. Като представител на иберийската култура изпълнява песни и инструментални мелодии от целия Иберийски полуостров. През 1980 г. създава група Ла Базанка, която представя традиционния фолклор в нови аранжименти и модерен тип звучене. Като солист Пако Диес е един от най-известните и утвърдени изпълнители на сефарадска /испаноеврейска/ музика. Диес е посветил живота си на популяризирането на традиционната испанска музика. Той  създава музей и организира конференции и презентации на иберийски традиционни музикални инструменти, а изкуството му се радва на много почитатели по целия свят.
 
Николай Йорданов завършва специалност флейта в НУИ „ Добри Христов” гр. Варна и ДМА „Панчо Владигеров”  - София. Изучава дирижиране, джаз пиано, композиция и традиционни инструменти. Лауреат на национални и международни конкурси. Изнася солови концерти и рецитали в Австрия, Италия, Испания, Швейцария, Франция, Португалия, Кипър, Южна Корея, Румъния, Сърбия и Македония и участва в CD-продукции в Италия и Испания. Член е на Съюза на испанските автори и издатели на музика. Гостува като солист на много български оркестри и участва в музикални проекти с различна жанрова насоченост като флейтист, пианист и изпълнител на традиционни инструменти. Пише и аранжира музика за духови инструменти, пиано, китара, камерни ансамбли. Преподава в НУИ „ Добри Христов”.
 
Николай ЙордановНиколай Йорданов