Трудовите инспектори влизат в кухните

Няколко анонимни сигнала за непоносима жега в кухненски блокове провокират Инспекцията по труда да започне масови проверки от следващата седмица. От направените досега 10 рутинни проучвания, в нито един от случаите не са констатирани прекомерно завишени температури в работни помещения от различни сектори.

Трудовите инспектори влизат в кухните

343 проверки са извършени от Инспекцията по труда за третото тримесечие на годината. Само за юни проверките са 113, като съставените актове са 85, съобщи директорът на Д”ИТ”- Добрич Младен Мартинов. Средно по 3,8 нарушения констатират инспекторите при една проверка, като най-често това са неизплащане на трудови възнаграждения и обезщетения при прекратяване на договор. Получени са 83 жалби, 27 от които през последния месец – основно за забавени плащания. Оплакванията са от секторите търговия, хотелиерство и ресторантьорство, строителство, и услуги.



При съвместни проверки с НАП са установени 10 души, които се водят на 4-часов трудов договор, а реално работят по 8. Работодателите веднага са сключили нови договори за пълен трудов ден. По това направление досега са извършени 39 проверки.


По сигнали на Бюрото по труда са проверени около 35 фирми, които извършват съкращение на повече от пет работници наведнъж. Целта е да се установи дали действително служителите са освободени или продължават да работят, но вече като част от „сивата икономика”. Инспекторите са се натъкнали на 3 такива случая, като в единия от тях – мъж, зает в селското стопанство, дори получавал социални помощи.