ДКЕВР ни изненада: вдига тока с 13%!

Цената на електроенергията в цялата страна се повишава от 1 юли 2012 година. Средното увеличение на дневната тарифа за трите електроразпределителни дружества ще бъде 13%. За нощна тарифа ще плащаме с близо 15 на сто повече.

ДКЕВР ни изненада: вдига тока с 13%!

До дни председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев успокояваше обществеността, че повишението на цените няма да е повече от 10%. Днес обаче пред депутатите председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че поскъпването е по-голямо заради добавката за зелена енергия.
 
Това беше трудно решение, но ако не го бяхме взели, рискувахме НЕК да изпадне в невъзможност да покрива разходите за зелена енергия. С това решение ние съзнаваме, че ще създадем напрежение за крайните потребители на пазара, но искам да ви уверя, че работим заедно с Министерство на енергетиката по овладяването на тяхното влияние върху крайните цени", заяви Семерджиев.
 
Опозицията не скри възмущението си от обявеното по-голямо поскъпване на електроенергията.
 
„Управляващите от ГЕРБ нямат очи и срам. Доходите на хората са замразени, за разлика от тези на висшите държавни чиновници. Ей, господа, вие управлявате вече трета година! Така ли лъжете хората на улицата?!" коментира червеният депутат Мая Манолова.
 
Министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев пък видя в лицето на тройната коалиция виновникът за поскъпването на тока. По думите му потребителите плащат сметката за подкрепената от Тройната коалиция идея за използване на зелена енергия.
 
Българското общество трябва да знае на какво се дължи това увеличение на тока, заяви в декларация от парламнетарната трибуна Цвета Караянчева, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Тройната коалиция обрекла българския бизнес да плаща най-скъпата зелена енергия. Тройната коалиция подписала проекти за 12 000 мегавата зелена енергия, което според Караянчева се равнява на ток от 6 атомни електроцентрали. ГЕРБ сменили закона за ВЕИ на Тройната коалиция, като гарантирали пазар за 4 000 мегавата, но от тях допуснахме да се построят едва 600 мегавата. Ако не беше променен лобисткият закон за ВЕИ на Тройната коалиция, сега увеличението щеше да е най-малко с 28%, категорична бе Караянчева.