Тръгна дело срещу 40-годишен, източил близо 60 000 лева ДДС

Окръжен съд – Добрич даде ход на наказателното дело срещу 40-годишния Ангел Св. К. от Варна

Тръгна дело срещу 40-годишен, източил близо 60 000 лева ДДС

Той е подсъдим по обвинение в това, че през октомври 2005 г. в Добрич, в качеството си на собственик и управляващ акционерно дружество, регистрирано в града, е осуетил установяването и избегнал плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери, като излъгал в справка – декларация и използвал документи с невярно съдържание.



Окръжен съд – Добрич конституира като граждански ищец министъра на финансите и допусна за съвместно разглеждане предявения от него граждански иск за причинени на държавата имуществени вреди в размер на 58 571,43 лв., ведно със законната лихва от момента на увреждане.   


По молба на подсъдимия, Окръжен съд – Добрич допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие, като се изслушат само двама от призованите свидетели и изготвената по делото съдебно-счетоводна експертиза. По искане на адвоката на Ангел, съдът допусна да бъде изготвена допълнителна съдебно-счетоводна експертиза.


Според обвинителния акт, през 2005 г., ръководената от Ангел фирма била ревизирана и данъчните власти установили, че е ползвала правото си на приспадане на данъчен кредит, чрез отразяване в дневника за покупки и в справка декларация на 6 фактури, издадени от две фирми от В. Търново. Предмет на фактуриране били услуги по договори за профилактика и за проучване и подготовка на сключването на контракт за продажба на мелнично оборудване. С изготвена по делото техническа експертиза и събрани свидетелски показания, държавното обвинение установило, че услугите по двата договора не били  извършени.


Ангел К. има средно образование, не е семеен, работи.
Делото е отложено за 17-ти юли 2012 г.