Повишават грижите за деца с увреждания

Планират се мерки за подобряване на грижата за деца с увреждания в Дома за деца с умствена изостаналост (ДДУИ),в село Крушари

Повишават грижите за деца с увреждания

Работна среща за децата с увреждания се проведе днес, под председателството на Областния управител Желязко Желязков и с участието на ресорния заместник д-р Катя Ганова.


 

Тя бе инициирана от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), която в партньорство с Агенцията за социално подпомагане (АСП) и Министерство на здравеопазването, изпълнява проект „Детство за всички". Проектът се реализира като част от Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Р България".


Повод за срещата бе желанието на ДАЗД, съвместно с Фондация „ЛУМОС", да предложат конкретни мерки за подобряване качеството на грижа за децата и младежите от Дома за деца с умствена изостаналост в с. Крушари, с фокус децата и младежите с тежки, множествени увреждания от блок II на Дома. Тази идея развиха в изказванията си председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов и ръководителят на проекта Доника Колева, които коментираха идентифицирани проблемни области, срещнати в хода на проектните дейности.

 

Те се спряха на акценти от Плана за действие с конкретно разписани мерки, като обърнаха внимание, че този план изисква организационна подкрепа и трябва да се изпълнява съвместно с всички ключови партньори, съзнателно ангажирани с потребностите от промяна. Изказващите се бяха единодушни, че  всички носят отговорност да бъдат опазени правата на тези деца, да се подобри качеството на обгрижване и на предлаганите услуги. Но не бива да се подценява и работата с персонала, който се грижи за тях, бе подчертано в хода на разговорите.


На този аспект обърна внимание и областният управител, като домакин на срещата: достатъчен ли е броят на хората, които работят там и прави ли се необходимото да бъде мотивиран екипът, запита той и препоръча, предложените мерки да бъдат обезпечени с необходимия кадрови ресурс, да се проучи опитът в други домове.

 

В тези заведения трябва да се подберат хора, които са добре обучени, работят със сърце и са с „отворена душа" към проблемите на болните деца - това е задължително условие да се случи промяната, да се подобри качеството на живот и да се подготвят те за извеждане от институцията, каквато е същността на проекта, обобщи Желязко Желязков. А колкото до изключително важната роля на междуинституционалната подкрепа - тя зависи от всички партньори, в това число представителите на структури, които участваха в работната среща: фондация ЛУМОС, директорите на РДСП, РЗИ, РЗОК, началникът на РИО, кметът на Крушари, както и директорът на ДДУИ в общината.

 

hpim0098_600